zucht

ZUCHT” – BERNARD DEWULF

Er zijn onder de mensen zuchters en niet-zuchters. Over de laatsten valt weinig te vertellen. Zij leiden een onbegrijpelijk bestaan. De eersten overleven in twee soorten.
Er zijn de altijdzuchters. Dat zijn vervelende mensen. Zij doen het uit een teveel, een teveel aan ik. Immer zuchtend vestigen zij de aandacht op de aandacht die zij immer behoeven. Zij zuchten zelfzuchtig.

Interessanter zijn de ware zuchters. Zij doseren. Zij doen dat niet zelf, hun aard doet dat, als een zelfregulerend mechanisme. In tegenstelling tot de eerder genoemden doen zij het uit een tekort. Waaraan, dat weten zij niet. Net daarom doen ze het. Hun zuchten zijn ingegeven door een Vraag – die onverbeterlijk is verwoord door de meest bevlogen zuchter onze dichters, Gezelle: “Wat weegt er op mijn hert dat mij tot zuchten praamt?” Elke ware zuchter begrijpt de volkomenheid van deze verzuchting.

Onder de ware zuchters is het goed toeven. Je herkent ze al voor ze iets gezegd hebben. In den beginne immers was de zucht. Zij kunnen ook het hele raadsel van de schepping erin vatten. Iets in hen zorgt voor een metrisch haast feilloze herhaling van de oerzucht. Hun betoog, hun bestaan is daardoor geordend. Zij leven, hoe rusteloos ook, op het ritme van de zucht.

Een zucht is lucht. Toch komt hij niet uit het lichaam, dat is slechts schijn. Hij komt uit iets anders. Wat dat precies is, weten wij niet. Ook daarom, vooral daarom, doen we het. Zuchtend proberen wij de herkomst van ons zuchten te begrijpen.

Advertenties

1 reactie

  1. […] Bernard Dewulf, zachtjes uit zijn papieren context geweekt en losgelaten op de 2.0 mensheid door Aïda. Woordkunst vind ik het. Er zijn onder de mensen zuchters en niet-zuchters. Over de laatsten valt […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s