expo tip 01/1 – ziek

ZIEK – TUSSEN LICHAAM EN GEEST – VAN 10/11/2007 TOT 27/04/08
MUSEUM DR. GUISLAIN GENT

In het architecturaal imponerende en bevreemdend museum Dr. Guislain worden er naast de permanente collectie – de geschiedenis van de psychiatrie – interessante tijdelijke tentoonstellingen gehouden die verband houden met de psychiatrie en zijn patiënten. Klein maar telkens zeer de moeite waard. Op deze site is ook nog steeds een afdeling van het psychiatrisch ziekenhuis Dr. Gislain gevestigd.

“Waarom is iemand ziek? Wat is de oorzaak van hoofdpijn, depressie of alcoholisme? Heeft de aandoening een lichamelijke of een geestelijke oorsprong? Of wordt de oorzaak ergens anders gezocht: een boze geest, een emotieloze opvoeding of liederlijk gedrag?

Het tijdperk waarin men leeft, bepaalt heel sterk hoe men naar ziektes kijkt. In het Westen ziet men een aandoening anders dan in het Oosten. In een bepaalde cultuur is een ziekete trendy, in een andere is ze taboe. Hoe inspireert ziekte kunstenaars?

Op de huidige tijdelijke tentoonstelling vormen oude en hedendaagse kunst, affiches, etnische stukken en medische objecten een fascinerend parcours van hoe de mens met het spanningsveld van lichaam en geest omgaat. “(bron: brochure “ZIEK”)

Met werken van Félicien Rops, Léon Spilliaert, Marlène Dumas, Michaël Borremans, James Ensor, Henri de Toulouse-Lautrec en nog vele anderen.

Een aanrader!

Advertenties

2 reacties

  1. mooi blogje!

  2. Omdat ik nogal geïnteresseerd ben in ‘zotten’ vind ik dit een waardevolle tip. Bedankt!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s