de sjokoladefabriek

GEEN DILLEMA – MET HONDERD PROCENT: ZEKERHEID NIET KOPEN!

Het is een vreemd fenomeen. Hoe minder er dagelijks thuis gekookt wordt, hoe gespecialiseerde de thuiskeukens worden. Hoe meer er afhaalmaaltijden en kant-en klare schotels genuttigd worden, hoe meer er “gehobbykokt” wordt. Als was het door schuldgevoel. Niet meer de vrouw, maar elke man van plus dertig die zich een beetje familieman wil noemen heeft tegenwoordig een keuken die degelijker uitgerust is dan het betere restaurant in een proviniestadje. Elke échte man weet hoe je ossobucco, zuurdesembrood, pasta al pesto en verse dim sum moet klaarmaken. Elke échte man heeft zijn jachtuitrusting: een Global messenset, een stoomoven, een Kitchen-Aid of een Kenwood keukenrobot, een Aga fornuis of op zijn minst een vijfpits Smeg met grillplaat, een échte espressomachine en ga zo maar door. Je kan het zo gesofisticeerd niet bedenken of het staat wel in één of andermans keuken. Nu kan ik dit alleen maar toejuichen. Kwaliteit staat voorop, net zoals de kwaliteit van de voedingswaren. Enkel jammer dat deze exclusieve spullen in de meeste gevallen enkel in het weekend gebruikt worden.

Maar dan is er de subcategorie keukenmaterialen en -accesoires. De brol. Onbegrijpelijk waar die vandaan komt. Elk jaar opnieuw is het aanbod er. Van één of ander nieuw keukenattribuut. De Senseo, de thuistapinstallatie, de champagneglazen zonder voet, en ga zo maar door. (Update 15/12: “Ambiance-toestellen” heet dit in vakjargon, lees ik op p. 9 in De Standaard. Ook hieronder te catalogiseren zijn: de popcorn-machines, elektrische tajines, crêpières, broodmachines)

Dit jaar is er ineens “de chocoladefontein“. Plotsklaps, uit het niets opgedoken, staat het er overal vol mee. In Casa, Blokker en soortgelijke zaken heeft het een prominente plaats gekregen. In elk reclamebladje staat het op de eerste pagina. Het Meest Overbodige Apparaat Van Het Jaar. Een raadsel waarom dit ineens op de markt gegooid is.

Nu vraag ik u: wat doet u met zo’n ding? Wat dipt u in de chocolade? Fruit, chips, koekjes? Een hele avond? Gezellig met z’n allen rond de fontein? Zoals fonduen (ook al zoiets)? Tot u doodziek uitgeteld bent en niet meer kan slapen van de overdaad? Of tien minuten en dan bent u het hele chocoladegebeuren letterlijk “kots”beu? Daar zit u dan met de afwas van dat spul. En van het pannetje waar u op voorhand de chocolade moet in smelten. De verloren (dure) gesmolten chocolade die over drie verdiepingen blijft hangen en uitgesmeerd is over de wanden van de “chocoladeval”. Een klieder- en knoeiboel. Wie koop zoiets uit eigen initiatief? U? Loopt iedereen niet vol afschuw met een grote boog rond zo’n toren fonteinen in de winkel, zich angstig afvragend of hij geen familielid gekrenkt heeft het afgelopen jaar die hem dit uit wraak zou kunnen cadeau doen met Kerst?

Ik zeg het u: in de komende jaren worden de rommelmarkten, kringloopcentra en veilingsite’s overspoeld met deze ondingen.

Advertenties

14 reacties

 1. gezien de prijs van dit product en de inflatie, acht ik het succes ervan toch klein hoor.

 2. Goedemorgen,

  Kunt ge daar water in doen ook? Als dat het geval is kan je het ’s zomers op het terras of in de tuin zetten.

  Groeten van de Spaanders voor de Vlaanders.

 3. Amen. En reken die eerste categorie van kwaliteitskeukenapparaten dan ook maar bij brol voor de weekendkoker.
  Sla een willekeurig kookboek uit de jaren ’50 open, en je ziet dat moeder en grootmoeder met een beetje creativiteit dezelfde gerechten zonder stoomoven en vijfpits Smeg konden maken. Zonder al die ruimte en energie opslorpende overbodige apparaten.

 4. Die eerste alinea is inderdaad met een knipoog. Voor de goede verstaanders.

 5. Bah, een chocoladefontein! Ik mag er niet aan denken…maar blijkbaar is dat nu het summum; een aardbei dippen in de chocolade bij het genot van een glas champagne.
  Ik lust alle 3 ingrediënten maar apart dan! 😉

 6. Het spijt me, en ben werkelijk niet zo snugger met knipoogjes en andersoortig doorzicht. Zo had ik bijvoorbeeld niet in de gaten dat Aïda bij blogderzuchten hoorde, maar dacht ik: wie is die goed geïnformeerde nieuweling? Bovendien zag ik de avatar aan voor een (lach niet) kunstzinnige vagina. Ik was geïnspireerd door het schilderij van een tijdje geleden op de orde van de douchekapjes denk ik…..

 7. Ah, Oker, nu begrijp ik wat je bedoelde! Maar ik zal je geruststellen, ik moet zeggen dat ik er ook meer en meer begin in te zien wat jij ervan zegt, en iemand vroeg me ook vandaag met een rare blik wat het eigenlijk voorstelde. Het is niet echt gelukkig geknipt merk ik. Ik was al van plan het één dezer te vervangen. In wezen is het een fragmentje uit de tekening “Dante’s inferno” van Sandro Botticelli. Maar het is inderdaad heel onduidelijk, waardoor het ook totaal onzinnig lijkt.

  Ik ben ook geen liefhebber van die gele dingetjes, maar ze zijn blijkbaar zeer noodzakelijk. Helaas. Ik vind dat ze “storing” brengen in een tekst. Ik ben ze ook maar pas sinds kort beginnen gebruiken om misverstanden te voorkomen.

  En sorry voor het op het verkeerde spoor zetten. Voor alle duidelijkheid: de dame achter deze blog heeft sinds gisteren een pseudoniem: Aïda.

 8. En ik me maar afvragen wat het verband was tussen de onderkant van een bromtol en de blog der zuchten…
  Dantes inferno,…
  Nu je het zegt herken ik het, maar zonder je hulp toch echt niet

 9. Stromende chocolade waar iedereen met zijn handen…Brr, doet mij denken aan het onappetijtelijke verhaal van de pinda’s in onze horeca! Geef mij maar een onovertroffen Déjeuner sur l’herbe. Vergeef mij dames.

 10. Dante’s inferno! Ik had een tornado gedacht, hoe jij door blogland raast.

 11. hahaha, je zou zo langzamerhand een prijsvraag kunnen uitschrijven: ‘herken de avatar en win een chocoladefontein!’

 12. Ter info voor Bianca en Nel:

  Met “Avatar” wordt hier niet bedoeld het meest krachtigste en zuiverste zelfontwikkelingsprogramma dat beschikbaar is, niet de serie ervaringsgerichte oefeningen die je helpen jezelf te ontdekken en wat je wil bereiken in het leven, niet de lering van de openbaring van je enige innerste zelf, waaraan jullie twee vanzelfsprekend dachten, maar heel simpel het fotootje naast je naam.

 13. Hilarisch hoe je dit beschrijft. Die nieuwe man!

  (Ook alweer opgediept uit je zijkolom, dit artikel..)


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s