expo tip 03/1 – musea d’hont-d’haenens en roger raveel

MUSEUM D’HONT-DHAENENS/MUSEUM ROGER RAVEEL

Niet direct een interessante tijdelijke tentoonstelling in het vooruitzicht. Indien u zich de komende dagen niet wil opsluiten maar geen zin heeft om kerstmarkten af te schuimen of uw blauw te ergeren aan kerstshoppers, dan kan ik u deze twee oases van schoonheid en rust aanbevelen. Weinig mensen vinden de weg naar deze musea. Ze zijn gemakkelijk in één namiddag te bezichten want ze liggen bij wijze van spreken op een boogscheut van elkaar.

raveel.jpg

Het Roger Raveel Museum in Machelen aan de Leie is een ontwerp van Stephan Beel. Het is een prachtige combinatie van een oud dorpshuis met een hedendaagse nieuwbouw, dat binnen ongemerkt in elkaar overloopt. De inplanting in de kleine landelijke dorpskom mag meer dan geslaagd genoemd worden. Een perfecte tentoonstellingsruimte voor de werken van één van onze belangrijkste nog in leven zijnde na-oorlogse schilders. Vergeet niet door de kleine vierkante raampjes naar het Raveel landschap te kijken en stap ook eens in de tuin. (Ja dat mag.) En loop ook eens door het dorp om helemaal in de sfeer te komen. Raveel verwezenlijkte er een betonmuurinstallatie en in een kapel bevinden zich muurschilderingen van zijn hand.

museumdhont.jpg

Het Museum D’hont-Dhaenens in Deurle heeft dezelfde sfeer maar dateert uit de jaren zestig. Fraaie architectuur en een collectie die zeer de moeite waard is. Met een mooie filosofie, achter een museum dat opgericht is door een privé-persoon.

De”stichting van openbaar nut Dhondt-Dhaenens” is duidelijk tweeledig. Het rechtergedeelte van het gebouw bevat de eigenlijke collectie van Jules Dhondt. De linkerzijde en het centrale gedeelte zijn voorbehouden voor hedendaagse kunstenaars. Zo heeft Jules Dhondt het gewild.

Jules Dhondt, een succesrijk Gents zakenman, komt zich in 1938 in de Pontstraat in Deurle vestigen. Hij is ook een gepassioneerd kunstverzamelaar. Zijn Vlaamse overtuiging stimuleert hem om vooral kunst uit eigen streek te kopen, al vinden ook Constantin Meunier, Eugène Laermans, James Ensor, Guillaume Vogels en Jacob Smits een plaats in zijn collectie. Maar het is toch in de eerste plaats kunst van Latemse meesters die zijn voorkeur geniet: hij koopt Minne, Servaes, Gust en Léon de Smet, Van de Woestijne, Van den Berghe, Montigny. Anderzijds neemt hij ook Henri Wolvens en Jan Burssens in zijn collectie op. Vooral de schilder Jozef Mees verschaft hem advies bij zijn aankopen.

Geleidelijk aan groeit bij het kinderloos geworden gezin de wens om de grote collectie in een museum onder te brengen, maar er moet ook naar de toekomst worden gekeken. Er zou een stichting komen die zich tot doel stelt “actief bij te dragen tot de ontwikkeling van het bewustzijn van de Vlamingen als volksgemeenschap en het verheffen van het peil van hun cultuur”. Er worden statuten opgesteld, er komt een beheerraad met Jules Dhondt als voorzitter. Onder de leden vinden we de naam van Dr. Adriaan Martens.

Architect Erik van Biervliet mag het gebouw (museum) ontwerpen, dat in 1968 feestelijk wordt geopend. Jules Dhondt, die erop staat dat ook de naam van zijn vrouw aan het museum wordt verbonden, overlijdt een klein jaar later. Zijn collectie heeft een onderkomen en voor zijn ideaal kan verder worden gestreden. (Bron: Radio Canteclaer)

Extra tips: vergeet uw kaart of wegbeschrijving niet (of gps natuurlijk) want deze pareltjes liggen goed verborgen. En neem uw wandelschoenen mee, de natuur nodigt er uit tot.

expo tip 02/1

2 reacties

  1. Volg Aïda! Ge zult het u niet beklagen.

  2. Update: heel slim van mij: deze musea zijn gesloten tussen 24 en 1 janauri! Gelukkig kan u heel het jaar door nog op bezoek!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s