boekentip 02/1 – groot scheldwoordenboek

GROOT SCHELDWOORDENBOEK – VAN APENKONT TOT ZWEEFTEEF – MARC DE COSTER

Onder de kerstboom vond ik een fijn boek. Geen leesboek, maar een handig werkboek. De titel zegt het zelf. Voor wie van taal houdt en er graag mee bezig is. Handig om teksten mee op te fleuren. Handig om een hoofdredactrice lik op stuk te geven. En handig om collega-bloggers een veeg uit de pan te geven.

Ik vond tot nu toe het mooiste scheldwoord – alhoewel ik nu niet direct iemand ken voor wie ik het kan gebruiken – gemeentefiets“. Ik kende het niet. Ik laat het aan uw eigen fantasie over wat dit kan betekenen.

Dit woordenboek biedt een bijzonder groot en divers arsenaal aan scheldwoorden. In een woord vooraf geeft samensteller Marc De Coster een verantwoording voor zijn keuze en een inzichtelijke bespreking van de verschillende types scheldwoorden. Daarna volgt een mooi overzicht van grove en milde, ouderwetse en actuele schimpwoorden, het ene al creatiever dan het andere, van ‘schavuit’ tot ‘kankerhoer’. De lemma’s worden gepresenteerd in een overzichtelijke tweekolommendruk met kleine letter, met vaak eerst een aantal varianten en dan een verklaring en een mooi voorbeeld uit De Costers corpus van sites, boeken, kranten etc. Ook goed is dat er een evenredige verdeling is tussen algemene, Nederlandse en Vlaamse scheldwoorden. Bij de gewestelijke scheldwoorden wordt ook de herkomst vermeld en bij minder courante woorden vind je kwalificaties als verouderd, racistisch, jeugdtaal etc. Achteraan volgt een bibliografie. In zijn inleiding stelt de auteur dat hij het gebruik van scheldwoorden niet wil aanmoedigen, maar niettemin is dit toch een behoorlijk inspirerende en vermakelijke uitgave.
Bron: Redactie Vlabin-VBC

Verwante blogs: Marc De Coster

2 reacties

  1. ‘gemeentefiets’: toch niet als in ‘zij is de fiets van de gemeente, iedereen heeft er al…..mee gereden’?

  2. Iemand die per fiets gemeen doet? Gemeen te fiets.

    Was getekend


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s