expo tip 04/1 – stelarc

STELARC – THE BODY IS OBSOLETE

images-10.jpegGeen tentoonstelling deze keer (zie verklarend verzuchtingsboek), maar een kunstenaar, Stelarc , afkomstig uit Australië. Een filmpje bij Appelogen deed me aan hem denken. Misschien voor sommigen onder u discutabel of dit nu kunst is of niet, maar dat laten we even in het midden. Hij is in elk geval interessant en intrigerend. Je kan hem een freak noemen, een dromer of een avonturier. Het is iemand die zich verzet tegen de beperkingen van het mens zijn en de grenzen aftast tussen mens en machine. Het is balanceren tussen kunst, wetenschap en freakshow. Zoals bij veel eigentijdse kunst, is zijn filosofie achter de werken belangrijk.Hij is een buitenbeentje en fascineert me mateloos. Hoe kom je er toe te experimenteren met nieuwste technologieën en daarvoor je eigen lichaam “verminken”.

Kijkt u hier even waarmee deze mens bezig is.

Begin dit jaar was hij te gast in De Vooruit op het festival “The game is up”. Hij stelde er zijn laatste project voor. Hij heeft een oor op zijn arm laten zetten, het oor moest nog gelift worden en voor een beter vorm zullen er stamcellen ingespoten worden. Later moet er een microfoon inkomen als je hem belt zal hij via zijn oor met jou praten. Jouw stem hoort hij dan in zijn hoofd via een luidspreker tussen zijn tanden. Als hij zijn mond dicht houdt is hij de enige die je kan horen, wanneer hij zijn mond opent kan iedereen rond hem je horen.

Andere werken van hem zijn: een zespotige robot, een derde arm die hij stuurt met behulp van zijn buikspieren. Hij heeft ook ingebouwde microfonen die het geluid van spieren, hersenen en hart capteren en dit naar een computer sturen.

Do not try this at home.

Gerelateerde blogstukjes: titsandtats

expo tip 03/1

Advertenties

Plaats een reactie

Nog geen reacties

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s