dvd tip 05/1 – the station agent

THE STATION AGENT – THOMAS McCARTHY – 2003

Thomas Mc Carthy heeft meer films op zijn cv staan als acteur dan als regisseur. Als laatste is hij me echter meer bijbebleven dan als eerste. En dat komt door dit charmante, heerlijke filmpje over willen met rust gelaten worden, alleen zijn en vriendschap. (Tagline: Loneliness is much better when you have got someone to share it with)

Vaak is heel goed aan te geven waarom een film wel of niet werkt. Er zijn talloze argumenten te verzinnen waarom The Butterfly Effecteen slechte film is. En er zijn er evenzoveel waarom je kunt stellen dat Eternal Sunshine of the Spotless Mind wél werkt. Maar met Lost in Translation wordt dit al een stuk lastiger. Want hoewel de dialogen en het acteerwerk dik in orde zijn, schuilt de werkelijke kracht van deze film in het onbenoembare; het is een gevoelskwestie en uiterst subjectief. Met The Station Agent is iets vergelijkbaars aan de hand. Een plot is er nauwelijks en de dialogen zijn spaarzaam. Maar in de lange stiltes tussen de gesprekken in ontstaat iets onbeschrijfelijks, dat vooral appelleert aan het gevoel. Dit raakt je, of niet. En hier zijn geen argumenten voor te vinden. Dit maakt het schrijven van een recensie over The Station Agent dan ook zo lastig. Desalniettemin een poging. (Ruben Heijloo – FilmTotaal – vervolg lees hier)

Als een (semi-)professional het er al moeilijk mee heeft, hoe zou ik het dan willen proberen? Ik kan er weinig aan toevoegen en bevestigen wat hij schrijft: het heeft me gepakt en ’t is heel schoon, ontroerend, grappig en simpelweg groots in zijn kleinheid. Kijken!

(En Heijloo zit helemaal juist wanneer hij het woord “subjectief” gebruikt: Lost in Translation heeft mij helemaal niet “gepakt”, ook niet bij een tweede visie. )

Advertenties

Plaats een reactie

Nog geen reacties

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s