expo tip 05/1 – artefact festival

ARTEFACT FESTIVAL – 12-17 FEB – STUK KUNSTENCENTRUM – LEUVEN

De catalogus over de jaarlijks weerkerende culturele hoogdagen in Leuven viel vandaag in de bus. Tussen 12 en 17 februari a.s. kan u terecht in het Stuk om installaties, performances en concerten van verschillende kunstenaars met uiteenlopende achtergronden te zien of bij te wonen. Het ziet er aantrekkelijk en veelbelovend uit.

‘Capturing time, mapping the moment”

… brengt werk samen van kunstenaars die proberen een bepaald moment, een ruimte of een emotie vast te grijpen, te registreren of te reconstrueren. Ze onderzoeken de relatie en verschillen tussen menselijke, machinale of digitale herinneringen, een persoonlijk of collectief geheugen”

Iets wat me bijzonder bezighoudt en fascineert. En nog meer:

Enkele installaties en performances analyseren de macht van de media bij de beeldvorming van de geschiedenis en hoe wij ze ons herinneren. De impact op onze perceptie van de wereld, van kleine en grote gebeurtenissen staan centraal. De structuur van televisie, internet, het medium “film” en het cinematografisch beeld wordt gedeconstrueerd. De kunstenaars onderzoeken het moment of de ruimte tussen een gebeurtenis en de respresentatie ervan.

Alleen al voor de titel ga ik beslist een paar keer langs voor de performance op het binnenplein: “The Slow Inevitable Death of American Muscle” van Jonathan Schipper, oftewel zoals ik het hier uit de cataloog begrijp, een carcrash vertraagd weergegeven over zes dagen. Beweging is niet of nauwelijks waarneembaar maar toch zul je telkens verschil zien (een beetje zoals mijn Amaryllis de laatste week groeit dus: je ziet het niet en toch sta je elke dag versteld van de fenomenale veranderingen).

“Als we gebeurtenissen extreem vertragen kunnen we dan de echte impact begrijpen?”

Nog een greepje – en dan haalt u snel zelf maar de catalogus in huis – “Auditions for a revolution” van Irina Botea. De beelden van de bezetting van een televisiestudio tijdens de Roemeense Revolutie in 1989 gereconstrueerd en scène na scène nagespeeld.

Praktisch: de expo is doorlopen gratis te bezoeken van 10.00 u tot 22.30 u, weekend van 14.00 u tot 22.30 u. Tickets voor de voorstellingen kosten 5, 7 of 10 eur.

expo tip 04/1

Advertenties

Plaats een reactie

Nog geen reacties

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s