expo tip 06/1 – van abbemuseum

VAN ABBEMUSEUM – EINDHOVEN

Deze week wil ik graag de aandacht vestigen op een veel te onbekend museum gelegen bij onze Noorderburen, net over de grens. Goed te doen voor een dagtrip; niet te ver en gemakkelijk bereikbaar.

Het mooie jarendertig gebouw werd in 2001 uitgebreid met een nieuwe vleugel. Het oude en nieuwe deel zijn, ondanks hun verschil in stijl, in perfecte harmonie en zorgen voor een hoogstaand architecturaal samenspel. Een mens komt ogen te kort, en dit dan nog eens in combinatie met een schitterende kunstcollectie!

Het Van Abbemuseum ligt aan de Dommel. Speciaal voor de nieuwe vleugel werd de omgeving opnieuw vormgegeven en aangelegd naar een ontwerp van landschapsvormgevers HNS uit Utrecht. De Dommel werd op deze hoogte verbreed en voorzien van vistrappen en een ecologische oever. In de omarming van het nieuwe gebouw ontstaat als het ware een ‘binnenmeer’. Aan deze schitterende locatie ligt het restaurant met terras, waar het heerlijk vertoeven is.

De nieuwe vleugel herbergt ook een schitterende bibliotheek, verspreidt over drie verdiepingen. De inrichting van deze bibliotheek en het interieur van de nieuwe vleugel werden geheel verzorgd door onze Belgische – helaas in 2005 te vroeg overleden – trots Maarten Van Severen

Je blijft er plakken tot sluitingsuur!

images-2.jpegimages-3.jpegimages-4.jpeg

Het Van Abbemuseum is een van de belangrijkste musea voor moderne en hedendaagse kunst in Europa. Sinds de opening in 1936 hebben wij vele spraakmakende tentoonstellingen georganiseerd en een uitgebreide, internationaal bekende collectie van ruim 2700 kunstwerken opgebouwd. Waaronder meesterwerken van de hand van Picasso, Chagall, El Lissitzky, Beuys, Weiner, Gordon en McCarthy.In de Oudbouw worden tijdelijke tentoonstellingen met algemeen politiek en maatschappelijke onderwerpen getoond, naast gerichte tentoonstellingen over het werk van individuele kunstenaars. In de Nieuwbouw is onder de naam Plug In gekozen voor een radicale nieuwe aanpak om de beroemde collectie te tonen. De Nieuwbouw is ook de locatie van Living Archive, een serie documentaire tentoonstellingen op basis van het museumarchief. (bron Van Abbemuseum)

Bilderdijklaan 10 Eindhoven
Openingstijden van 11 u tot 17 u – op donderdag nocturnes open tot 21 u

expo tip 05/1

1 reactie

  1. Dank je Aïda,ik noteer het meteen als tip voor trip met stip


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s