dvd tip 08/1 – rabbit-proof fence

RABBIT- PROOF FENCE – PHILIP NOYCE – AUSTRALIË 2002

De Australische premier Kevin Rudd heeft woensdag in het parlement zijn excuses aangeboden voor de ,,vernederingen en verloederingen” die de Aboriginals hebben ondergaan. Hiermee refereerde hij o.a. naar een van de zwartste bladzijden uit de Australische geschiedenis, het weghalen van “half-casts” bij hun familie, kinderen van gemengde koppels, om ze te plaatsen in tehuizen met de bedoeling dat ze zich niet verder zouden “voortplanten”.

Tot 2003 was ik absoluut onwetend over de “Stolen Generation”. Tot ik er mee in mijn gezicht geslagen werd via de film “Rabbit-Fence Proof”, naar het gelijknamig boek van Doris Pilkington, dochter van Molly Kelly, de heldin uit de film.

Drie meisjes, Molly en Daisy Craig en hun nichtje Gracie Fields die worden opgepakt in hun dorp Jigalong in het Noorden van Australië en opgesloten in het Moore River Native Settlement duizenden mijlen verderop. De meisjes zijn immers zogenaamde “half-casts”. Eén van beide ouders is een blanke, de andere aboriginal. Door de toenmalige wet vielen ze onder voogdij van de Chief Protector of the Aborigines, de toenmalige O.A. Neville (vertolkt door Kenneth Branagh). De meisjes werden zonder pardon opgepakt, en weggevoerd. Met als bedoeling dat half-casts geen kinderen meer krijgen met volbloed aboriginals zodat het blanke bloed niet verder wordt verdund. Uiteindelijk komen de half-casts bij blanken terecht en het aboriginalbloed wordt er dan wel uit gekweekt. Deze populaire raciale filosofie heeft het volgehouden van 1905 tot 1971. (bron: KUTSITE)

Een eenvoudige film. Zuiver filmisch zelfs niet eens een hele goede. “Een langdradig verhaal over een trektocht van 1200 mijl via een afsluiting voor konijnen dat dan nog niet eens goed afloopt”, als ik het kritisch zou stellen. Dramatisch en hartverscheurend. Maar wel een belangrijke film in die zin dat het ons op een bevattelijke manier laat kennismaken met een zoveelste schrijnende misdaad tegen de menselijkheid. Of een flagrant voorbeeld hoe een in de tijdsgeest kaderende “goede” blanke bedoeling hierop uitdraait. De film houdt je aan het scherm gekluisterd tot de laatste seconde. Om je met een getormenteerd hart en getroebleerde geest achter te laten.

DVD TIP 07/1

Advertenties

2 reacties

  1. In het begin van vorige eeuw was de overtuiging dat psychische kwaliteiten samengaan met bepaalde lichamelijke eigenschappen (zoals schedelomvang of huidskleur) en dus ook erfelijk zijn, sterk verspreid en aanvaard in wetenschappelijke kringen. Ook de Amerikaanse immigratiepolitiek was gestoeld op dit principe. Daar zijn veel bizarre sociale programma’s uit voortgekomen.
    Maar pas op, vandaag de dag zijn er nog mensen die denken dat bekwaamheid en beleefde omgangsvormen vooral erfelijk zijn!

  2. Zoals iemand ooit eens terecht opmerkte, waren deze kinderen van gemengd bloed en behoorde dus ook de “blanke” cultuur tot hun erfgoed. Stellen dat ze uit hun cultuur weggenomen werden zoals men placht te doen, is dus de geschiedenis ten dele vervalsen. Dat dergelijke maatregelen traumatiserend waren, kan evenwel niet ontkend worden.

    En inderdaad een dergelijke politiek was gemeengoed. Zo werden in Amerika kinderen weggehaald bij hun Ierse moeders vanuit eenzelfde principe. Bepaalde culturen werden nu eenmaal als minderwaardig beschouwd en de kinderen hadden recht op een betere opvoeding/leven.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s