expo tip 07/1 – verbeke foundation

VERBEKE FOUNDATION – WESTAKKER

NO MAN’S LAND – TUSSEN KITCH EN DESIGN – 15/12/07 – 04/05/2008

Het S.M.A.K. zit zwaar in de financiële problemen. Wanbeheer, kunstkijkers tekort, gesmos met geld, wie zal het zeggen. In elk geval zijn er veel personenen bij betrokken én de overheid, zowel qua beleid, qua kunstkeuze, qua kunstvisie. De goegemeente klaagt. Kunst is geen geld waard.

Dat het ook anders kan bewijst de heer Verbeken. Een voormalig bedrijfsleider én immens kunstliefhebber die een bedrijf leiden zo beu was dat hij zijn volledig bedrijventerrein omgebouwd heeft tot een kunstdomein, Verbeke Foundation. Reeds geruime tijd kocht hij werken van voornamelijk jonge aanstormende talenten, maar ook gevestigde waarden (Atelier Joep van Lieshout, Koen van Mechelen, Jan Fabre) en besloot op een dag zich enkel nog te wijden aan wat hij graag deed: zijn kunstcollectie uitbreiden én tentoonstellen. Het plezier en enthousiasme waarmee hij curator “speelt” druipt er af. Wars van alle arty-farty toestanden. De anti-curator maar met veel kennis van zaken.

De Verbeke Foundation is een private kunstsite gecreëerd door kunstverzamelaars Geert en Carla Verbeke Lens. Het is in de eerste plaats een landschap met tentoonstellingsgebouwen waar moderne en hedendaagse kunst zowel binnen als buiten wordt tentoongesteld.

Het museumdomein meet 12 hectare en omvat bosgebied, een vijver, grote serres waarin bomen en sierplanten worden gekweekt, een evenementenhal, een restaurant en twee omvangrijke expositieruimten van samen zo’n 20.000m². Er is verder nog een viskwekerij, er worden bijen gehouden en er is een biogasinstallatie gepland om de gebouwen te verwarmen en van energie te voorzien. (Bron: website Verbeke Foundation)

Twee vliegen in één klap dus in deze expo tip: de voorstelling van een verrukkelijk initiatief van een privépersoon en een geweldig interessante tijdelijke tentoonstelling “No Man’s Land” een combinatie van diverse discipline’s: meubeldesign, mode-ontwerpen en installaties van o.a. Louis De Cordier (zoon van), Hannes Van Severen (zoon van), Xavier Lust, Arne Quinze, Christophe Broich.
Allen daarheen, al was het maar om dit privé-initiatief te ondersteunen!

Alle praktische informatie vindt u hier.

Expo tip 06/1

Advertenties

5 reacties

  1. Waarom ontdek ik deze tip pas nu? Stond die er al of heb je hem ertussen gesmokkeld? Ik zat namelijk onlangs te denken dat dit toch een geschikte uitstap zou zijn voor deftige dames, niet?

  2. Door mijn lichte vorm van dwangmatig handelen, wat u niet moet als een obsessieve compulsieve stoornis beschouwen, heb ik inderdaad dit artikel tussen de andere geperst, kwestie van het ritme onder “Laatste verzuchtingen” niet te verstoren. Esthetisch ziet het er ook beter uit, trouwens.

    We zullen binnenkort een datum prikken in onze agenda voor een bezoek aan dit domein.

  3. volgens mij bestudeert u stiekem klinische psychopathologieën…

  4. […] Expo tip 07/1  […]

  5. Ik ben niet als enige enhousiast

    http://www.zone03.be/agenda/detail/nl/163193/Verbeke%20Foundation.html


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s