tv tip 10/1 – the apprentice

THE APPRENTICE – BBC1-WOENSDAG 22.00 u

De vierde serie begint! Ik ben onvoorwaardelijk fan, waarom dat heb ik vorig jaar bij het begin van de derde reeks al uitvoerig beschreven. Voor wie het gemist heeft, hieronder een herhaling.

Koffie met melk – 29/03/2007
Op BBC is gisteren de derde reeks van “The Apprentice” gestart. In dit programma gaat een CEO van een multinational op zoek naar een geschikte kandidaat voor een job met een “six figures salary”. Amerikaans van oorsprong, maar het best in de BBC versie, en in geen geval te vergelijken met het flauw afkooksel dat ons vorig jaar op VT4 geserveerd werd als “De Topmanager”met de akelige Rob Heyvaert als “geslaagde zakenman”.

Ik heb weer met veel plezier gekeken. Een uur vol gerdernissen.

CEO van dienst is Sir Alan Sugar (geschat vermogen 790 million GBP en o.a. eigenaar van de private luchtvaartmaatschappij Amsair en oprichter van Amstrad, een toeleveringsbedrijf van telecom, audio, video, TV en sateliet). Vervult heerlijk zijn rol (”You’re fired!) en speelt met zichtbaar plezier de “grote boze baas”.

siralansugar.jpeg

16 kandidaten, 8 mannen en 8 vrouwen. Allemaal mensen die je op het eerste en zeker op het tweede gezicht niet als je collega zou willen tegenkomen en nog minder als je “projectleader”. Een hogere graad van irritatie kan niemand oproepen. Er is geen enkele bij waarmee je je zou willen identificeren en niemand waar je sympathie voor koestert. Blaaskaken en gluiperds eerste klas. (”Aspiring Tycons”).

De eerste aflevering was onthullend.

De kandidaten die “gestudeerd hadden aan de beste universiteiten ter wereld” (of ze er ook afgestudeerd zijn en één of ander diploma behaald hebben wordt in het midden gelaten) worden eerst volgens het klassiek rollenpatroon onderverdeeld in een groepje mannen en een groepje vrouwen. Ze moeten elk een projectleider kiezen en dit gaat al gepaard met valskatterij, intriges en achterbaksheid. Een projectleider is namelijk een gemakkelijk doelwit om ontslagen te worden omdat hij meestal de schuld krijgt van het mislopen van een opdracht. Ook moet elk team een naam bedenken waaronder ze willen tegen elkaar strijden.

Eens dit gebeurd, komt Sir Alan himself in stijl met helicopter aan en op één minuut tijd boort hij de helft van de kandidaten de grond in. Wanneer hij de “bedenker” van de naam van het mannelijk team, die tegenover zijn teamgenoten zeer origineel uit de hoek kwam, er boudweg op wijst dat het de naam is van het bedrijf waar hij voor werkt en dat hij dus niet bijster vernieuwend was, overvalt je een plaatsvervangende schaamtegevoel en zak je door de grond (tenminste dat is wat elk normaal mens zou doen, maar de kandidaat vertrekt geen spier). Vervolgens beslist de Sir tot verrassing van iedereen dat de mannetjesleider bij de vrouwtjes moet en omgekeerd.

Maar dan: de opdracht van deze aflevering bestaat er in simpelweg koffie te verkopen op straat aan een kraampje en zoveel mogelijk geld te verdienen.

Een koffiemachine-expert komt uitleggen hoe een koffiemachine werkt en vertelt dat deze een capaciteit heeft van 100 koffies per uur. Je houdt het niet voor mogelijk, maar deze ploeg hoogopgeleide “zakenmensen” gaat er dan ook van uit dat ze die vanzelfsprekend zullen verkopen. Niemand die een kleine eenvoudig rekensom maakt dat dit meer dan één koffie per minuut is en zich afvraagt of dat kan. Niemand die dit even uittest of dit zowieso praktisch mogelijk is . Het lijkt hun een evidentie dat ze ook constant aan één stuk de hele dag dit tempo zullen volhouden -lees: er voortdurend vraag zal zijn naar koffie.

Koffie vraagt om melk, dus het team gaat dan maar direct 200 liter melk kopen. 200l melk, dat is 20.000 cl, stel dat er in een koffie 5 cl melk gaat, dat betekent 4.000 koffies?! Dit betekent wel non-stop 40 u koffie verkopen. Zonder Pauze. Aan Eén Stuk. Doorlopend. Dit terwijl ze maar 1 dagje hebben. Ook het kiezen van de koffie heeft heel wat voeten in de aarde. Veel geruzie, gediscussieer, geknuffel, ge-lsp (hooray, hooray) en gehug.

De ploeg mislukt dan ook grandioos in hun opzet. De andere brengt het er niet zoveel beter van af maar het spel wil dat er nooit kritiek gegeven wordt op de winnaars. Deze mogen zich laten verwennen “in stijl zoals het past bij de functie en het leven waarin ze zullen terechtkomen”. Meestal hilarisch fake toestanden (dit wordt getoond in de volgende aflevering).

Veel voldoening na afloop van het programma: blij dat ik geen “zakenvrouw” ben of moet zijn, blij dat ik niet moet intrigeren en valsspelen in mijn job of de bitch uithangen, blij dat ik niet in de “haute finance” of harde -onbetrouwbare- zakenwereld rondhang. Plezier en meewarigheid omdat deze mensen zich niet kunnen relativeren en in het juiste perspectief plaatsen en dat zij zichzelf oneindig veel meer kwaliteiten toemeten dan dat ze voor een kijker blijken te hebben. Leedvermaak met de omhooggevallen genieën omdat ik geen enkele empathie voel met hen. Gebakken lucht in overvloed.

En vooral blij dat ik niet voor Sir Alan moet werken. Je zal maar door hem met de grond gelijk gemaakt worden… (Alhoewel, ik bespeur in hem een soort ironie en humor die ik wel kan smaken..)

Enkel 1 kleine update/herstel: misschien had ik toch beter voor een soortement Sir Alan gewerkt!

Advertenties

2 reacties

  1. Mijn liefde voor Sir Alan groeit per aflevering, wat een schitterende droge komiek.

    Zijn commentaar op het idee van een 24h-hotline voor een “laundry”.

    “Brilliant idea! Waarvoor dient die dan precies? Elke minuut van de dag kan ik dan bellen om te informeren naar de wastoestand en wasevolutie van mijn Calvin Klein onderbroek?!”

    Niet wassen maar /strijk!

  2. En voor degenen die het nog nooit zagen: vanavond om 22 uur op BBC2 The Apprentice: The Worst Decisions ever. Compilatie van de meest ongerijmde en hilarische momenten uit de vorige reeksen. Om helemaal in de sfeer te komen!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s