boekentip 07/1 – onderlangs

ONDERLANGS – PAUL BOGAERS

“Zou je kunnen stellen dat je een iewat verknipte geest hebt?” was de laatste vraag van Martijn Van Nieuwkerke aan de kunstenaar Paul Bogaers gisteren in DWDD. Hij beaamde.

Vijftien jaar werkte deze man aan een boek waar hij zelf geen letter voor schreef. Een dikke turf dat je, zoals ik het interpreteerde, beter kan aanzien als een conceptueel kunstwerk dan als een boek. Hijzelf noemt het een literair project.

Paul Bogaers knipte jarenlang zinnen uit stations- en doktersrommanetjes, technische handboeken, filosofische werken, medische encyclopieën, noem maar op. Wat hij op rommelmarkten en tweedehandsbeurzen aan boeken vond met een “interessante titel” nam hij mee. De typografie uit de oorspronkelijke boeken bleef bewaard.

“Het resultaat is een absurdistisch verhaal van een uitermate naïeve ik-figuur op zoek naar de ideale vrouw. Hetgeen uiterst bizarre en hilarische situaties oplevert. Dat de op deze wijze samengestelde dialogen een bron zijn van misverstanden, ligt voor de hand. Het zijn de consequenties van het procédé, maar tegelijkertijd veelzeggend over onze alledaagse (zap)wereld vol onbegrip.” (bron: boekendingen.nl)

Mij doet het denken aan het kinderspelletje waarmee we uren onze tijd verdreven. Iemand schreef een eerste regel op een blad, het laatste woord kwam op de volgende regel en de eerste regel werd verborgen. Het blad werd doorgegeven en de volgede moest aanvullen op het laatste woord. Maar waar dit uitdraaide op nietszeggende en meestal zelfs niet eens grappige kortverhaaltjes, heeft dit project blijkbaar ook nog literaire waarde want het haalde de longlist van de Libris literatuurprijs 2008.

Intrigerend. Fascinerend. Waar mensen mee bezig zijn. Jarenlang. Gedreven en gepassioneerd. Ik moet toch maar dat bed uit vandaag. Naar de boekhandel.

Boekentip 06/1

Advertenties

6 reacties

  1. zelf een boek schrijven is misschien een beter idee.

  2. Dan kan u het meteen presenteren op de literaire namiddag van de deftige dames.

  3. Alles is kunst, zelfs als het geen kunst is.

  4. Er stijlvol!

  5. & De volgende keer houd ik mij aan de openingsuren.

  6. Jeetje, reactie opgegaan in het niets. Ik kom terug.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s