expo tip 11/1 – Bonnenfantenmuseum Maastricht

ZUIL VAN GENK – LUCIANO FABRO

Naar aanleiding van het plaatsen van het kunstwerk ‘Zuil van Genk’ van Luciano Fabro, een herneming van een blogstukje van vorig jaar. Altijd goed voor de googelaars en de bezoekerscijfers! En het blijft vanzelfsprekend een aanrader!

Recent nieuws over de zuil bij zeezucht zeezicht.

Het Bonnefanten-museum in Maastricht bezoeken!

Een museum dat nog steeds op mijn lijstje “te bezichtigen” stond, met een vaste collectie en wisselende expo’s.

Binnen een goed uurtje ontwarde ik reeds van op de ring rond de stad aan de oever van de Maas het gebouw met de opvallende koepel, een ontwerp van Aldo Rossi, één van de grote bouwmeesters van de twintigste eeuw.

images-1.jpegimages-13.jpegimages-3.jpegimages-4.jpeg

Bekoorlijk bouwwerk, voornamelijk opgetrokken in rode baksteen en Ierse hardsteen, in E-vorm. Buiten staan tussen de drie benen van de E twee grote kunstwerken, aan de ene kant het zeer gekende werk “Long Pyramid” (1994) van Sol LeWitt en aan de andere kant een prachtig veld van stalen muren, een werk van Richard Serra.

Eens binnen valt onmiddellijk de binnentoren op. Hierachter bevindt zich een monumentale trap, die het gebouw middendoor snijdt en naar boven loopt tussen rode bakstenen muren die tot de derde verdieping reiken.

Op de eerste verdieping bevinden zich werken van de Oude Meesters en de tweede verdieping is voorbehouden voor hedendaagse kunst. Hier leidt een galerij naar de majestueuze koepel.

Geen grote collectie, maar wel een intressante. Rubens, Jordaens en een aantal werken van Brueghel de Jonge. De nauwe samenwerking met het Rijksmuseum te Amsterdam zorgt voor steeds wisselende meesterwerken.

Hedendaags werk van Luc Tuymans en de in België omzeggens zeer ten onrechte onbekende Aalstenaar Patrick Van Caeckenbergh, Thomas Hirschhorn (top!) en maf Atelier Van Lieshout.

Het museum bezit echter een omvangrijke collectie Sol LeWitt, waaronder een aantal schitterende gouaches, Walldrawings en de “Incomplete Open Cube” (1974).

images-6.jpegimages-8.jpegimages-10.jpeg

In de grote koepel een meesterwerk van zijn hand “Spiral”. Een letterlijk duizelingwekkende muurschildering, een visueel hoogstandje en zijn hommage aan Aldo Rossi.

Buiten staat er tijdelijk een werk van Luciano Fabro, “Zuil van Genk” een zuil in marmer, waartussen een zwarte vulkanische puimsteen is geklemd. Het is het laatste werk van deze kunstenaar. De zuil is bedoeld om op de marktplaats van Genk te plaatsen, maar naar de kunstenaars wens werd het eerst opgesteld in dit museum om de bewoners van Genk enige context rond het werk te bieden.

Uiterst vriendelijk personeel, een gezellig museumcafé met aan twee kanten twee terrassen in verschillende stijl, aan de oever van de Maas. Een uitmuntende museumshop.

Zeker een aanrader voor een namiddagje uit en waneer je “s morgens vertrekt kan je ook de oude stad meepikken, want die is ook zeer zeker de moeite waard.

(Trivia: Sol LeWitt en Luciano Fabro hebben beiden het leven gelaten dit jaar. Aldo Rossi kwam op 4 september 1997 op 66-jarige leeftijd om in een auto-ongeluk.)

EXPO-TIP 10/1 – PRAYER A HUMAN FUNCTION

Advertenties

2 reacties

  1. Jij bent blijkbaar erg onder de indruk van deze zuil. Wanneer de hele entourage gereed is, zal ik voor een foto op mijn blog zorgen.

  2. Los van het feit dat hij mooi is, denk ik dat die zuil me vooral geraakt heeft als symbool. De voorstelling van deze zuil werd in het Bonnefantenmuseum gedocumenteerd met foto’s en archieven van de mijnwerkers en wat ze voor de mijnstreek betekent hebben. De verhalen van de immmigranten, de link met Italië, de betekenis van de gebruiket materialen,… Kortom, de zuil is een ode aan het gewone volk, een tijdperk, een stuk geschiedenis.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s