expo tip 12/1 – Daniel Rauschenberg

DANIEL RAUSCHENBERG OVERLEDEN OP 82-JARIGE LEEFTIJD

Dat die mens een goed leven moet gehad hebben. Dat kan niet anders. Hele dagen je goesting doen, schoon dingen maken waarmee je mensen verblijdt, kunnen goed leven van wat je écht graag doet, en dan na je dood de (kunst)geschiedenis ingaan als “het icoon van de moderne kunst”. Chique.

PopArt-pionier Rauschenberg (82) overleden

Gepubliceerd: 13 mei 2008 22:19 | Gewijzigd: 14 mei 2008 07:23

Door Sandra Smallenburg

New York, 13 mei Robert Rauschenberg, een van de belangrijkste naoorlogse Amerikaanse kunstenaars, is maandag overleden aan een hartaanval.
Robert Rauschenberg, die maandag overleed.

Robert Rauschenberg, die maandag overleed.

Hij is 82 jaar geworden. Samen met Jasper Johns werd Rauschenberg beschouwd als de wegbereider van de Amerikaanse PopArt. Hij was een kunstenaar die zich niet liet beperken tot één medium of stijl, maar werkte met zoveel mogelijk verschillende materialen: verf op doek, maar ook met foto’s, textiel, knipperende lampen en opgezette dieren. Zo bestond zijn werk Monogram (1955/1959) uit een opgezette angorageit met een autoband om haar middel die op een collage stond. Rauschenberg werkte ook als choreograaf, performer en, in zijn latere jaren, als componist.

Robert Rauschenberg, in 1925 in het Texaanse stadje Port Arthur geboren als Milton Ernest Rauschenberg, kreeg bekendheid in de jaren vijftig, de tijd van het Abstract Expressionisme. Tegen die stroming zette hij zich in 1953 radicaal af door een tekening van Willem de Kooning uit te gummen en deze als zijn eigen werk te presenteren (Erased De Kooning Drawing).

Met zijn veelzijdige oeuvre is Rauschenberg van groot belang geweest voor veel kunstenaars na hem. Hij liet zien dat alledaagse voorwerpen en zelfs afval als materiaal voor een kunstwerk kunnen dienen – een idee dat door menig hedendaags kunstenaar is overgenomen. ,,Ik heb echt medelijden met mensen die vinden dat zeepbakjes of spiegels of colaflesjes lelijk zijn”, zei hij ooit, ,,want ze worden er iedere dag door omgeven en dat moet ze diep ongelukkig maken”.

(NRC Handelsblad)

Expo tip 11/01 – Bonnenfantenmuseum

Advertenties

Plaats een reactie

Nog geen reacties

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s