tornero

VAKANTIEZUCHTEN

Vierduizend tweehonderd kilometer. Twee en een half uur file. Waarvan één uur voor de Sint Bernard tunnel in Zwitserland en één en een half uur tussen Leuven en Aalst laat op de eerste zondagnamiddag van de vakantieperiode.

Tweeënveertig espresso’s. Barmannen die je belonen met hun meest charmante en goedkeurende glimlach wanneer je op hun vraag “Café Americano?” gespeeld verontwaardigd ‘no!’ antwoordt. Voor zestig cent een koffie die beter smaakt dan de beste praline van Marcolini. Koffie en Italianen. Koffie en ik.

Zevenentwintig dorpjes en stadjes. San Gimignano, Volterra, Montepulciano en Pienza, hoe mooi ook, laat ze links liggen. Die bezoek je de eerste keer wanneer je in Toscane komt. Nadien spring je er hooguit binnen in een bar voor een tussenstop en stel je vast dat er nog steeds te veel toeristen zijn. Druk in Italië? Niet wanneer je van het geijkte pad afwijkt. In veel dorpjes loop je gewoon alleen en ze zijn even schilderachtig. En in een ander komt de enige andere toerist me (o wat heerlijk) de weg vragen alsof ik er al jaren woon.

Honderdeenennegentig Etruskische overblijfselen. Elevendertig kerken en abdijen. Geschiedenis, Romaanse kunst, Renaissance. Van de schoonheid en de troost. Ik zal er jullie niet mee vervelen. Daarvoor bestaan er genoeg naslagwerken en gidsen.

Zoveel Italianen, zoveel tegenstellingen. Stijlvolle Italiaanse mannen in strakke pakken aan de bar snel hun ristretto nippend, zelfs bij 36° met een elegante schwung alsof ze met hun das aan geboren zijn. Even elegante Italiaanse vrouwen, maar wat een vreselijk stijlloze bling bling. Versace en Gucci zijn nooit veraf. Of tenmiste een nog slechter en smakelozer afkooksel. Geen vrouw zonder glitter. En alle mooie vrouwen werken als decorstuk bij de televisie. Een hele dag door talkshow. In alle bars. En Nicolas Cage die Italiaans spreekt.

Eenvoud en simpelheid dan weer in de afgelegen dorpjes waar de mama’s nog op de stoep buiten zitten met schort aan en de mannen samentroepen op de pleinen wars van enige modebewustheid. Waar in de smalle straatjes clichégewijs nog steeds de was te drogen hangt, de luiken een hele dag gesloten zijn om de hitte buiten te houden, de bloemen uitbundig bloeien en de katten luiweg op het midden van de weg liggen. Maar overal, stuk voor stuk, van in de grootste stad tot in het kleinste dorpje, Italianen die met evenveel hartstocht en gepassioneerde gebaren hun woord doen. En je schuchtere pogingen om hun aan te spreken in hun eigen taal enthousiast belonen met een waterval van Italiaanse volzinnen waar je maar de helft van meepikt. Heerlijk.

Het land waar op elke pizzeria en osteria dag en nacht het bordje “aperto” hangt, ook al bewijzen de neergelaten rolluiken het tegendeel. Het land waar een een uitbater van een baancafé niks anders te doen heeft dan een hele dag op zijn terras te wachten op de enige passant van de dag. Het land waar er jobs bestaan met functie-omschrijving “verkeerslichtuitbeelder” wat inhoudt een hele dag een verkeersbordje met een groene en een rode kant omdraaien. Het land waar je dood wordt aangekondigd op grote panelen midden in de stad. En waar die doden hoofdzakelijk diep in de tachtig blijken te zijn. Waar je onbezorgd je sleutel op de deur laat zitten aan de buitenkant. (Omdat je even binnen bent of net even buiten bent?) Het enige land waar je ongeneerd tegen dertig per uur met een triporteur kan rondrijden met een hele resem geduldige chauffeurs achter je.

Het land van Berlusconi. Ook. Het deerde me niet. En de Italianen evenmin, leek het me. Ik ben er dol op.

Advertenties

1 reactie

  1. Fantastisch, ik begin gewoon te flowen als ik dit lees. Echt eventjes weggeweest. Ik zie het allemaal zo voor mij en ik wil weg.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s