simplistisch verbond

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS – ICI ON PARLE FRANçAIS

Soms zie je zelf dingen zo klaar en lijken ze zo simpel dat je er niet eens aan denkt om bepaalde denkpistes onder woorden te brengen. Omdat ze zo voor de hand liggen dat iedereen daar toch kan opkomen en het de evidentie zelf is, denk je dan.

Drie weken politieke surplace. Dat moet ik vaststellen bij mijn terugkeer in België. Ergerlijk, dégoutant.

Terwijl wij al jaren, maanden, weken in onze familiale politieke debatten de pasklare oplossing hebben. Kinderlijk simpel.

* In heel België complete tweetaligheid op alle vlakken. Elk document zowel politiek als zakelijk en commerieel, elk uithangbord, elke affiche, elke aankondiging op eender welk vlak. Tweetalig. Tout court. Elke Belg wordt van bij zijn geboorte ondergedompeld in een tweetalig bad. Constante confrontatie met zowel het Nederlands en het Frans in zijn dagelijks bestaan en leven. De twee belangrijkste talen in ons land, jammer voor het Duitstalig gedeelte helaas.

* Iedereen spreekt zijn moedertaal en iedereen begrijpt elkaar. Gesprekken tussen een Vlaming en een Wallon worden gewoon tweetalig gevoerd. De Vlaming spreekt Nederlands en de Wallon begrijpt hem, de Wallon spreekt Frans en de Vlaming verstaat wat hij zegt. Dit consequent doordrijven in interviews, discussieprogramma’s en politieke debatten op tv. Michel Maingain spreekt Frans en Bart de Wever dient hem van antwoord in het Nederlands.

* Kieskringen worden afgeschaft en in heel België kan men voor Kamer en Senaat stemmen op identieke lijsten, dezelfde partijen, dezelfde politici. In Oostende ook voor FDF en in Arlon evengoed voor CVP-NVA.

* Elk TV programma zonder uitzondering, zowel in Vlaanderen als in Brussel en Wallonië wordt tweetalig ondertiteld en dit op élke Belgische zender, zowel openbaar als commercieel. Van Ketnet tot de kinder tv op La deux, van Flikken tot Striptease, van de zevende dag tot Mise au point. Elke buitenlandse film en serie wordt in de oorspronkelijke taal uitgezonden (niet gedubd) en tweetalig ondertiteld. En Radio1 en Klara zijn tot in het zuidelijkste puntje van België moeiteloos te ontvangen, net zoals alle Vlaamse tv-zenders. Ook 1.605.000 Walen zullen dan eindelijk kunnen meeleven met het sprookje van Sara.

Van de verschillende regeringen blijft men af, buiten de wijziging naar tweetaligheid – dat heeft nu ondertussen toch al genoeg geld gekost – en ons koningshuis laten we ook maar voor wat het is want de Belg heeft nood aan reality-soaps, docu-drama’s en -alweer- sprookjes. Een president kost ook geld. En stel dat die de man wordt van Phaedra.

Simpel. Te simpel? ‘Onmogelijk!’ werpt u op? Leg me uit waarom. Het zal inderdaad flink wat aanpassing vragen en het zal een klik in ons hoofd vereisen plus een aantal “overgangsjaren” maar verder zie ik enkel voordelen. En we moeten weer naar langtermijndenken, wat te weinig gedaan wordt de dag van vandaag. We hebben ons toch ook aan de euro aangepast?

En anders dan moet het land misschien maar gesplitst worden, dan zal er niets anders opzitten. Ik wil direct aansluiten bij Nederland.

Voilà. Yves Leterme, waar wacht u op? Of zal ik het eens persoonlijk komen uitleggen?

Advertenties

8 reacties

 1. Volledig mee eens! Of het één of het ander. Al de rest vreet veel te veel zinloze energie.

 2. Wees welkom!

 3. Zouden we dit niet beter in plenaire zitting bespreken?
  Het zou wel een werldprimeur zijn want geen enkel land is tweetalig in die zin dat iedereen perfect tweetalig is en toch zijn eigen taal spreekt. Helaas, ik vrees dat de gemiddelde mens hiervoor te simpel is. De regeringen behouden is ook te simpel want wij hebben gemeenschapsregeringen, in ons geval wil dit zeggen: gelinkt aan de taalgroep. Vermits we dan nog enkel een tweetalige taalgroep hebben, hebben die regeringen geen voorwerp meer en moeten we terug naar de toestand van voor 1980 en die hebben we verlaten omdat we er niet wouden inzitten.
  Bij Nederland wil ik ook niet, niet zoalng ze pettij zeggen ipv partij, niet zolang ze sudderans zeggen, niet zolang er op zondagmorgen geen vers brood te verkrijgen is en niet zolang ze melk drinken bij de maaltijd ipv wijn.
  MIA!!!!!!!HELP!!!!!!

 4. Ik zou die regeringen gewoon in stand houden om iedereen content te stellen. Vlaanderen en Wallonië mogen hun eigenheid behouden (boeken, kranten en tijdschriften bijvoorbeeld blijven gewoon in elke regio in eigen taal maar Le Soir ligt gewoon naast De Morgen in elke krantenwinkel, en naast de Humo de Télémoustique) en anders zijn er weer zoveel werklozen bij. Al die ministeres en parlementairen. Ocharme.

  Maar dit lijkt me inderdaad iets om een grondig debat over te voeren. Ik ben voor. En dit is natuurlijk maar een simpel basisidee, een heel eenvoudig vertrekpunt ontdaan van alle franjes en voorziene complicaties.

 5. Een goed idee! Ik ben mee.

 6. Et pour les Wallons la même chose!

 7. Je gewoon aanpassen aan de taal van de streek waar je gaat wonen kan uiteraard ook helpen. Maar het is nu eenmaal zo dat sprekers van een “grote wereldtaal” het erg moeilijk hebben om een taal te leren waar “ze niks aan hebben”. Heel idealistisch, doch een totale utopie – en dat ligt niet aan de Vlamingen. Ik ben alvast 4-talig.

 8. Word gewoon Yves Leterme!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s