wie a zegt moet b zeggen

EN MORGEN GAAN WE VOOR C

Een tweetal maand geleden – op 9 september om precies te zijn – kwam ik voor het eerst (denk ik) terecht op de blogpagina van De Standaard online. Omdat mijn ex-baas er iets te zeggen had. Dat had ik in de papieren Standaard gelezen.  Op die pagina zie ik ook – zoals bij veel blogs – diverse blogrolls staan. Bij de Vlaamse blogs frons ik even mijn wenkbrauwen. Alweer àl die bekende veelvoorkomende bloggers die constant in talrijke artikels, lijstjes en verkiezingen opduiken. Dat terwijl er duizenden en duizenden bloggers zijn in Vlaanderen. Impulsief als ik ben mail ik naar de webbeheerder van De Standaard online met de vraag aan welke criteria je moet voldoen om opgenomen te worden in de lijst van de Vlaamse bloggers op hun De Standaard blog.

Wanneer de mail vertrokken is bedenk ik ineens dat de naam van die webmaster me niet onbekend is. Vanwaar ken ik die? Even googelen. Dàt had ik nu beter gedaan voor ik mailde. BVB blijkt niet onbekend te zijn in verkiezingsmiddens, lijstjes, e.d. Meer nog. BVB blijkt de auteur te zijn van één van de blogs die vorig jaar genomineerd was voor de Bwards, en waarop ik onschuldigweg mijn kritiek geuit had en de reden  waarom ik niet op hem zou stemmen. Voor de trouwe lezers: één van de twee kritieken van mijn hand die niet in dank ontvangen geweest zijn.

Maar goed, niet aanmatigend worden. BVB is dat al lang vergeten, meer nog, BVB weet niet eens meer van je bestaan af en nog meer, BVB weet niet eens dat jij die blogger bent die vorig jaar een andere blog had. En zelfs nog meer en meer, BVB weet niet eens dat het mailtje onder je eigen naam afkomstig is van de eigenaar van deze blog. BVB is onbevooroordeeld. Zo braaf ben ik tegenwoordig. Vooral geen slechte gedachten!

Ik krijg een mailtje terug. Heel snel. De volgende dag al. Op de typische jongens-onder-ons bij-de-tijdse mailmanier. Kort en snel. Zonder veel poeha. Vroeger zou men het ronduit onbeleefd genoemd hebben, nu staat het gewoon goed. Vlotjes.

Het enige criteria is dat de redactie hem de moeite waard vindt

over welke blog gaat het?

(geknipt en geplakt zonder wijziging! Lees goed.)

Dit had ik niet verwacht. Ik wilde mijn blog helemaal nog niet kandidaat stellen om opgenomen te worden in de blogroll. Ik wilde gewoon weten aan welke criteria (mv van criterium) je moet voldoen. Ik ga mijn blog vanzelfsprekend niet opgeven wanneer er in de voorwaarden zou staan dat je bijvoorbeeld Gentenaar moet zijn, hogere diploma’s moet hebben of in het facebook van BVB of één van de redactieleden moet staan.  Om maar iets te noemen. Want geen van de drie is het geval.

Maar goed, ik wil BVB deze uitleg besparen en hem vooral niet ontstemmen, ik blijf écht optimist, dus ik mail gewoon mijn url’s door. Met de melding “Heel erg benieuwd naar jullie oordeel.  Altijd goed om iets van op te steken. Met de lijst als een goed referentiekader.” Braaf toch nog altijd?

Op 26 september besluit ik BVB maar eens te porren, ik heb nog geen nieuws. Ik stuur een herinnering. Alweer krijg ik dezelfde dag antwoord. Niks op aan te merken.  Met aanspreking zelfs deze keer. Hier is over nagedacht.

Dag XXX,

ben jouw mailtje uit het oog verloren

kan je de urls nog een keer doorsturen?

Neen Aïda, dit is echt waar gemeend, het is geen uitstel afdwingen of een uitvlucht zoeken. Dat mag je niet denken. Drukke mensen. Die raken al eens een mailtje kwijt. Een maand later word ik echt wel ongeduldig. Ik check mijn vroegere mails nog eens en zie dat deze keer de fout geheel en al bij mij ligt. (Voilà, ik heb het niet eens druk en vergeet ook dingen.) Ik meende de url’s opnieuw doorgestuurd te hebben, maar om één of andere reden had ik nog niet geantwoord op die laatste mail. Dat doe ik op 21 oktober jl. Sindsdien wacht ik nog steeds op een antwoord.

OK, het is niet wereldschokkend, dit voorval. En ik blijf er nog steeds van uitgaan dat een webmaster het onvoorstelbaar druk heeft. Dat hij elke dag duizenden en duizenden aanvragen krijgt van bloggers om hun blog toe te voegen op de Standaard online pagina. Dat hij wel andere dingen te doen heeft dan onnozele vraagjes beantwoorden. Of een zoveelste blogje te bezoeken. Het gaat hier per slot van rekening over de webmaster van één van de meestgelezen Vlaamse kranten. Belangrijke mens. Niet zomaar een privéblogje. Ik weet hoe dat gaat. Er zijn ergere dingen om je druk over te maken, Aïda, laat het. En wees vooral niet zo arrogant om er plezier in te scheppen dat ze daar nu op de redactie zitten criteria te bedenken, of excuses waarom ze jou niet zouden toevoegen. Zo belangrijk ben je niet. Integendeel. Die mail is alweer in zijn prullenbak beland. Geklasseerd en vergeten. Neen, post dat stukje maar niet op je blog.

Toen zijn naam echter deze week opdook op de lijst van de juryleden bij een bepaalde verkiezing, kon ik niet anders dan me toch weer een paar bedenkingen maken. Hoe het gaat in de wereld, van laag tot hoog. Netwerken en vriendjes en kennissen. Ons kent ons. En tegenwoordig wordt het zelf heel gemakkelijk gemaakt voor buitenstaanders om het op te volgen. Een kijkje bij vrienden van vrienden van vrienden op diverse netwerksites spreekt boekdelen.

Maar eigenlijk als ik er goed over nadenk, kom ik tot de conclusie dat het hoogstwaarschijnlijk niet eens slechte wil is. Of bescherming van het onder-ons-clubje. Het is gewoon luiheid. Gemakzucht. In hetzelfde potje graaien. Geen moeite doen om nieuwe dingen te ontdekken. Lijstjes van elkaar overnemen. Net zoals journalisten en  programmamakers steeds naar hun databank gaan om dezelfde “specialisten ter zake” aan het woord te laten en te interviewen. Net zoals de eindejaarslijstjes van Humo waar je elk jaar dezelfde namen ziet. Mensen zijn gewoontedieren. Eens je in het systeem geraakt, is je bedje gespreid. Terwijl bijvoorbeeld eigenlijk net een online bloglijst van een krant constant zou moeten vernieuwen. Of juryleden een brede nieuwsgierige blik zouden moeten hebben. Ons wijzen op aparte en opmerkelijke blogs. Veranderen. Vooruitgaan.

Ondertussen blijf ik wel benieuwd naar de criteria van De Standaard online. U ook? Vraag het zelf eens. Misschien krijgt u sneller antwoord dan ik. Het mailadres is Bart.Van.Belle@standaard.be.

Doén!

destandaardbloglijst18091

destandaardblogs2op17092

Advertenties

9 reacties

 1. Vooral geen criterium: dat de blog nog moet leven… Zie alvast de aanwezigheid van enkele lang geleden ter ziele gegane blogs in deze blogroll. Onverantwoord relevant.

 2. Ik denk dat die lijst al lang niet meer relevant is. Toen iedereen een tijdlang geleden aan het bloggen sloeg was het schering en inslag om de blogroll aan te passen en/of bij te vullen. Nu moet ik zelf toegeven dat ik veel meer feeds in mijn reader heb staan dan dat ik er in mijn blogroll heb staan.
  Wil je een linkje bij mij 😉

 3. Mijn steun heb je, maar dat wist je al 😉 Je bent veel te goed, weet je. Op je eigen blog dan nog eens reclame maken voor de favorieten van BVB, ik zou het niet kunnen. Blijf bloggen. Blijf tegen de schenen schoppen. Blijf de rotte plekjes van de appels schillen.

 4. Ik begrijp je zuchten wel maar wil even de verdediging van bvb op mij nemen.
  Heb ook wel af en toe eens lichtjes gevloekt op hem, maar daarom ben ik niet weggegaan bij De Standaard. Bvb verzuipt inderdaad in het werk, en is zelfs een erg aardig mens.

  Nu maar hopen dat hij me niet opneemt in zijn blogrol
  anders lijkt de laatste objectiviteit weg 🙂

 5. Je zou toch verwachten dat blogs waar een kwaliteitskrant naar linkt aan bepaalde kwaliteitscriteria moeten voldoen. Niet dus, gewoon persoonlijke voorkeuren zonder enige toelichting. Interessant en onverantwoord.

 6. Ik heb ook nog steeds een abonnement op De Standaard hoor. En in die lijst staan ook best (heel) goede blogs die ik zelf veel tot regelmatig bezoek. Maar de blogwereld leeft en dat zie ik nergens op deze blogrol én in diverse lijsten en jaarlijkse weerkerende verkiezingen. De Standaard blog is ook niet, zoals Blanche zegt, van een privépersoon, die doet wat hij wil en gerust al zijn vriendjes op zijn blogroll mag zetten, maar van een krant die dan nog wil staan voor kwaliteit.

  ’t Blijft hoedanook een incestueus gedoe dat ik gewoon als (alweer) een metafoor zie voor hoe onze wereld draait.

 7. Ik weet het niet goed, van dat incestueuze gedoe… Ik heb BVB nog nooit in mijn leven gezien, daarenboven is mijn blog “dooreenrozebril” nog maar 2 maand oud en is het ook nog eens een blog met weinig tot geen wereldschokkende dingen. Kan me niet voorstellen dat BVB daar een persoonlijke voorkeur voor zou hebben (kinderen en koken… zo’n webmaster zal wel wat beters te doen hebben dan die onzin te lezen?). Maar soit, ik weet het dus niet of er al dan niet criteria zouden zijn. Misschien zomaar wat in het wilde weg wat URL’s verzameld?
  Los daarvan: je zou zeker een plaats verdiend hebben in de lijst!

 8. zie net dat mijn blog pas na jouw berichtje is toegevoegd aan de lijst. Lijstje wordt dus toch geüpdate (of hoe schijf je dat?)

 9. Een paar dagen na dit stukje (weet niet exact wanneer want ik kom daar niet elke dag) bleek ineens dat mijn blog toegevoegd was op De Standaard pagina. Zo van “hier kind, een snoepje en zwijg nu”. Het kan zijn dat het niet zo bedoeld is, maar het komt zo wel over bij mij. Ik vind het niet prettig dat dit blogstukje ineens niet meer relevant blijkt zonder enige uitleg. Telenet reageert tenminste nog. Maar kom, toch fijn dat er nu geupdated wordt.

  (Zucht, weer niet goed zullen er wschl een aantal denken…)


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s