brief aan een minister III

DE JONGEN DIE “WOLF” RIEP*

Beste Frank,

Ik ben teleurgesteld en tegelijk ontstemd. Ja, u laat me in de steek. U laat mijn hand los en ik val in de afgrond. En dat na de vele lof die ik u en uw diensten toegezwaaid heb.  Is dat uw dank? Gaat het tegenwoordig zo? Is het in uw rechtstreekse opdracht gebeurd omdat mijn boodschap niet overgekomen is zoals ik ze bedoeld had? Of handelden uw medewerkers op eigen houtje omdat ze er niet erg gerust in waren?

In dit laatste geval zal ik u even mijn ontstemming toelichten. Ik ben gestraft. Ik mag niet meer naar de jobclub. Dat wist de consulente me deze week te melden aan de telefoon. In iets mildere bewoordingen, dat wel, ze had het niet echt over straffen, maar zo kwam het wel over bij mij.  Het was niet mijn eigen consulente, maar een Nederlandse versie.  Iets vlotter ter tale dan haar Vlaamse collega (dat Nederlands accent klint altijd zoveel intelligenter dan een dialectische boodschap). Ik durf wedden dat u die speciaal aangeworven hebt om mensen als ik Nollekesgewijs een slechte boodschap over te brengen. Ze zei het ook zo mooi: “We (u, Frank?) hebben besloten dat we het niet meer opportuun vinden dat u naar de jobclub komt.” Qué? “U bent vrij assertief en dat is ietwat imponerend voor de andere leden van de 50+jobclub.”

Hier werd ik even stil van, Frank. Ik word gediscrimineerd. Dat ben ik niet gewoon. Nu moet ik wel toegeven, ergens had ze een punt. Toen ze zich afvroeg of ik daar nu eigenlijk veel aan had en of ik me daar wel op mijn plaats voelde. Neen en neen. Maar het wringt. Wat moet ik daar nu uit opmaken? Dat ik op eigen houtje mijn weg vind in het vacaturelandschap? Dat die andere jobclubbers daar te dom voor zijn? Dat ik een bedreiging ben voor hun eigen baan, dat ik hun gezag ondermijn? Dat ik te snel werk zal vinden en dat ik andere vijftigplussers zal stimuleren om hetzelfde te doen en hun bestaansredenen dan verdwijnt? Dat het beter is dat de jobclub bestaat uit zwijgende en ja-knikkende volgelingen?

Maar goed, ik klaag niet, in essentie heeft ze overschot van gelijk. Maar doet dat niet nog meer vragen oproepen over uw diensten dan over mij? Waar de andere werklozen zaten die dan eventueel zouden aan mij gewaagd zijn – voor het sociaal contant- voor het delen van ervaringen – voor de zelfhulpgroep – daar kon ze me niet op antwoorden.  Zijn die er dan niet misschien? Mijn laatste strohalm – dat betekent dan wel dat ik ook uitgesloten word van het gratis gebruik van de geboden diensten… – werd vakkundig gecounterd met de mededeling: “Oh, maar u mag best nog komen gebruik maken van onze infrastructuur en faciliteiten onder de middag.” Alsof ik een besmettelijke ziekte heb, Frank. Zo lijkt het wel.

Beste Frank, wat moet ik hier nu mee? Ik heb geen diploma, ik ben niet jong, ik heb niet weinig ervaring, ik ben geen starter, allemaal obstakels voor het vinden van een baan en nu heb ik ook nog een te grote mond om werkloos te zijn?

Ik denk dat ik het maar voor bekeken hou. Voilà, weer al eentje minder. Zo hoeft u ook helemaal geen extra maatregelen uit de brand te slepen voor werknemers in mijn categorie. Ik ga wat genieten, ’t is Kerst.

Zo werkt het dus. Niet werken.

* DE STANDAARD - WOUTER VERSCHELDEN - OPINIE&ANALYSE - 13-14 DECEMBER
Advertenties

1 reactie

  1. Maak je niet teveel illusies. Zij gaan enkel hun rijtje af: maandelijkse afspraken, sollicitatietrainingen. Na een tijdje willen ze van je af, jij nog veel meer van hen.
    Doe dan in godsnaam niet wat ik heb gedaan; aanvaard geen job om van dat gezaag af te zijn. Want eenmaal je dit doet, heb je geen enkel recht meer op begeleiding want dan werk je en dan kom je terecht in een ander statuut. Werekeren is dan bijna onmogelijk.
    Mijn goede raad, blijf zoeken tot je iets vindt wat je echt graag zou willen doen. En neem de andere VDAB- beslommeringen erbij want ze zullen je blijven treiteren.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s