nieuwejaarke zoeten

ONS VARKEN HEEFT VIER VOETEN!

Echt. Ik had het me zo voorgenomen. Ik had zelfs al een paar dagen geoefend. In 2009 zou  ik het allemaal aan mij laten voorbijgaan. Alles. De lamentabele berichtgeving, de oppervlakkige pers. Winterparades van VTM en worshipping van  BV’s die er in slagen elk nog ietwat interessant programma te banaliseren door het simpelweg te presenteren. Deinende concertweiden op platte elektromuziek van Regi, massale bedevaarten naar sportpaleizen met Clouseau’s en homofobe jonge primaten in Vlaamse discotheken op JimTV. Stompzinnige reality-programma’s waar de enige betrachting het uitlokken is van ordinaire burenruzies, aktua-programma’s waar jonge journalisten zichzelf liever horen praten dan hun gasten en waar scoren het enige is wat telt. De staande ovaties om de minste scheet, het te pas en onpas bejubelen en de hemel in prijzen van iconen en grote mijnheren en madammen.  De intello’s en het creatief zijn. De ambtelijke administraties waar vergaderingen belegd worden om dienstnota’s op te stellen over de regelingen ivm het dragen van kerstmutsen terwijl er in Brussel alleen 25.000  niet-gekeurde voertuigen rondrijden. Hoofdredacteuren die evengoed populistische toogpraat uitkramen  maar  dit kunnen verpakken als een editoriaal en ernstige of betere weekbladen die boekskes worden waarin amourettes breed uitgesmeerd worden en missmakers een forum krijgen. Liberolinkse  groene salonsocialisten uit de Brusselse rand die er voor gezorgd hebben dat Vlaams  enkel nog staat voor rechts, dom, achterlijk en bekrompen. Burgers met een kortetermijngeheugen die elke dag een nieuwe mening slikken als zoete koek en Young Professionals die het perfect voor zichzelf te verantwoorden vinden om er op de werkvloer tegengestelde principes op na te houden  dan  op privévlak. Franstalig krantenfora waar extreem rechtse opinies en foutieve informatie over Vlaanderen gewoon kàn en zelfs niet eens gecounterd worden. Jobclubs waar ik te mondig voor ben en  banen waar ik te dom voor ben  omdat  het niet op een papiertje bevestigd wordt hoe slim ik ben, aanmoedigingspremies om werklozen in dienst te nemen die zo ingewikkeld zijn dat niemand ze nog begrijpt, laat staan ze kan toepassen.  De schone leien, de witte borden, de doorstarten en het beste voor de mensen. Zelfs het zoveelste mailtje op de voorlaatste dag van het jaar dat ik alweer niet “weerhouden” ben, zou me niet uit mijn lood slaan, integendeel, zo snel had ik zelfs nog nooit antwoord gehad, wat geweldig!

Maar wanneer ik zonet de voorstelling van de nieuwe regering zag met alweer dezelfde  onbetrouwbare (lachende!) zelfvoldane koppen en als klap op de vuurpijl een promotie van een niet geheel onbesproken minister tot eerste burger van het land (updatte 11.20 u: fout, deze eer gaat nu naar Armand De Decker, lees ik net) kamervoorzitter en ik hoor iets later Di Rupo zo mooi het woord “citoyen” uitspreken, moet ik om één of andere reden ineens heel sterk aan “révolution” denken.

Zucht.

Beste wensen voor 2009. Ik beloof beterschap. Wat vrolijkheid en optimisme. 2008 was geen goed jaar voor mij en 2009 belooft voorlopig nog niet veel beters. Maar geloof me, genieten  en lachen kan ik best nog, o.a vandaag en morgen zonder twijfel, in fijn gezelschap, ook al zal dat al discussiërend zijn.

Misschien moet ik me het komende jaar wel eens wat meer druk maken over de nieuwe wetten die de Taliban net uitgevaardigd heeft, over de Gaza-strook en het conflict Israël-Palestina, over Congo. Helaas is dat zo ver van uw en mijn bed.

Tot volgend jaar!

8 reacties

 1. er zijn inderdaad heel veel dingen waaraan we ons terecht zouden kunnen ergeren maar de laatste jaren heb ik geleerd er afstand van te nemen (dat lukt niet altijd) en me op te trekken aan de positieve dingen in het leven. Het idee dat erachter zit: die oenen zulle mijn leven niet verpesten!

  groetjes

 2. Een goed 2009 toegewenst, Aïda!

 3. Ken uzelf. Alsof dat gaat lukken. Het druk maken gaat je te goed af.

  Voor 2009 de job van je leven gewenst. En wat je daarnaast nog wil.

 4. ’n Treffende tekst – alsof ik die zelf geschreven heb. Ik kan me er dan ook volledig in vinden.

  Tja, Aïda, nuchtere, brave en eerlijke mensen als wijzelf hebben het in deze maatschappij niet makkelijk. Urbanus vertelde het in de jaren tachtig al tijdens zijn theaterconférences: het zijn niet de brave jongens die het later maken, het zijn de smeerlappen die in hun jeugd bullebakken waren die het voor het zeggen hebben…

  We kunnen dan ook alleen maar hopen dat het tij ooit zal keren…

  ’n Liefdevol en gezond 2009 toegewenst…

 5. Simpelweg maar van harte:”het beste. “

 6. Alles wat je voor jezelf wenst ,wens ik ook voor jou 😉
  Een fijne overgang en succes bij alles wat je doet in 2009!

 7. Prettige jaarovergang en een 2009 zonder (al te veel) verzuchtingen, Aïda.

 8. En toch, ik heb genoten van de tekst.
  ik hou niet van zeuren,
  maar goed kritiek geven
  daar ben ik zot op.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s