conformiteit

WAAR IK VANDAAG EENS AAN DACHT

Advertenties

3 reacties

  1. Dit doet mij denken aan een ander experiment waarbij iemand in een restaurant zit te eten, met andere mensen die in feite acteurs zijn. De persoon in kwestie ziet meer en meer rook onder een deur komen, maar doordat de acteurs doen alsof er niets aan de hand is, blijft ie gewoon zitten, met gevaar voor eigen leven.

    Het is schrijnend en beangstigend om te weten dat groepsdruk een zodanige kracht kan uitoefenen op het individu, zodat die zelf alle zin voor rede kwijtraakt, en bijgevolg zijn eigen kracht ongelooflijk onderschat. Want hoe sterk de kracht van een groep ook mag zijn, ze is, volgens mij, voornamelijk gebaseerd op de angst van het individu voor de groep. Zonder de angst voor de groep is groepsdruk niets waard.

  2. Mmm, het is niet enkel angst die ons aanzet tot conformeren. Een groep heeft ook positieve gevolgen voor het individu. Samenhorighied bijvoorbeeld, geborgenhied, bevestiging van anderen in wat we als de werkelijkhied ervaren. Wij zijn heus niet zo individueel als we zelf denken, paradoxaal maar het sociale is een deel van ons als individu. Zonder groep zijn we immers geen individu, het is de groep die ons als individu bevestigt. Mensen verstoken van sociaal contact verliezen hun zelfbeeld, denk maar aan die fim met Tom Hanks op dat verlaten eiland (fimvraag: hoe heet die ook alweer?). Dus denk vooral niet dat U anders zou reageren in dit experiment. Bovendien is de voorkeur voor het indivudele vooral een Westers en dus cultureel verschijnsel. De groep in het individu, het is de aard van het beestje!

  3. Die film heet Cast Away.

    En ik zat inderdaad fout toen ik zei dat enkel angst de oorzaak is, er zijn vele factoren, en niet alleen maar negatieve. Soms vergeet ik dat 🙂


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s