iets gelezen

EEN NIEUW BEGIN

Een paar pogingen gedaan gedurende de zes maand dat ik aan het werk was om wat te lezen, maar het is niet echt gelukt.

De schade moet ingehaald worden. Het meest benieuwd ben ik momenteel naar “Hoe ik nimmer de ronde van  min 12 jarigen won” van Ivo Victoria maar omdat de economische crisis ook mij treft en ik die zou moeten kopen. Ik heb mezelf echter voorgenomen geen enkel boek meer te kopen voordat ik alle boeken in mijn eigen bibliotheek uitgelezen heb. Ondertussen hou ik Tweebronnen in het oog. Ze hebben drie exemplaren.

* Roddy Doyle Barrytown Trilogie
Een boek wat je niet kan opzijleggen maar nooit eerder heb ik het me 656 bladzijden lang zo erg gerealiseerd dat ik een vertaald boek aan het lezen was. Ik hoorde gewoon Engels met Ierse tongval. Is dat te wijten aan het niveau van de  vertaling of aan de zo treffende en typerende beschrijving van deze Ieren en hun dagelijks leven? De verhalen zijn verfilmd en helaas zag ik al deze films en het jammere is dat je je geen eigen voorstelling meer kan maken van de personages, ze zijn al gedefinieerd en zitten al netjes in je kop. Ietwat gedateerd, maar verhalen waar ik van hou. Een beetje triestige helaasheid maar met een optimistische vrolijkheid in een in alle omstandigheden liefdevolle en warme omgeving.

* C.J. Sansom – Winter in Madrid
Een gekregen boek dat ik hoogstwaarschijnlijk niet zelf zou gekocht hebben, maar de schenker heeft een goede keuze gemaakt. Een meeslepende roman over een Brits diplomaat/spion in een Madrid – dat nog bekomt van de burgeroorlog maar reeds te maken krijgt met de Tweede wereldoorlog. Verwikkelingen in en rond de Britse ambassade. Alle door mij zeer gesmaakte ingrediënten zijn aanwezig: oorlog, complotten, intriges, sociaal onrecht en geschiedenis waardoor ik het boek omzeggens quasi in één ruk uitlas. Een spannende thriller die je tegelijk een inzicht geeft, meer nog, die je benieuwd maakt naar meer achtergrond over deze periode in de Spaanse geschiedenis waarvan ik me tijdens het lezen gerealiseerd heb dat ik er eigenlijk niet zo veel van wist. Een boek die je doet vragen stellen over het grote gelijk, over politieke voorkeuren en  de onzin van oorlog.  Alhoewel je sneller dan de protagisten doorhebt hoe het precies zit, blijft het spannend en is de afloop uiteindelijk nog zeer verrassend.

* Maarten Van Ginderachter – Het rode vaderlandDe vergeten geschiedenis van de communautaire spanningen in het Belgische socialisme voor WOI
Neen, dit non-fictie werk heb ik nog niet uit. Dit is geen boek om in één ruk uit te lezen, maar een boek om te doseren en te laten inwerken. Het handelt over een zeer specifieke periode van de socialistische partij, waarbij ik soms bijkomende achtergrond nodig heb om alles te vatten. En zo’n werken moet je vooral lezen om goed te onthouden en dan moet het met stukjes en brokjes. Zeer leesbaar en begrijpelijk geschreven, het geeft me bijkomende inzichten maar één ding stel ik tot nu toe vast: veel is er nog niet veranderd. Evaluatie wanneer ik het uit heb.

Advertenties

3 reacties

  1. Als ik zelf ook een boek mag aanraden, ik heb een aantal weken geleden de autobiografie van E (van eels) (Things the grandchildren should know) gelezen. Indien je dit nog niet hebt gedaan: zéker eens doen, de man vertelt over zijn leven met een fantastisch gevoel voor humor en zelfrelativering, en hij weet je toch altijd maar te ontroeren. Zoals zijn muziek, eigenlijk.

  2. Kijk, wat toevallig, ik hoorde een paar dagen geleden net daarover op de radio en ik dacht dat moet ik lezen! (En als fan zeker.) Zo’n dramatisch leven (achtergrond) en dan nog steeds humor en zelfrelativering!
    Dank je om me er nogmaals aan te herinneren.

  3. ‘Hoe ik nimmer de ronde voor min twaalfjarigen won’ kan je ongetwijfeld bij Vandepotgerukte gaan lenen!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s