de Muur

LAAT ONS VIEREN!?

1065 kruisen

Het zijn boeiende televisionele tijden voor geschiedenisliefhebbers. Al een twee-, drietal weken worden we op de meest diverse (internet)zenders getrakteerd op de meest uiteenlopende documentaires en reportages over de val van de Muur en de gevolgen hiervan, dit ter aanloop van de twintigste verjaardag vandaag. De VPRO is wat mij betreft uitschieter.

Ik volg(de) ze zoveel mogelijk. Ik herinner me ook nog als gisteren wat nu geschiedenis is. En wie ooit Berlijn bezocht kan dit niet gedaan hebben zonder de immense impact ervan gevoeld te hebben.

Maar bij elke reportage of documentaire was er bij mij ook constant die gedachte die haast niet in de media komt. De gedachte aan al die andere mensonterende en misdadige muren die vandaag nog bestaan en zelfs nog verder gebouwd worden. Of zullen we voor uitgebreide media-aandacht misschien nog 50 jaar moeten wachten, als de twintigste verjaardag van de val van deze muren zal gevierd worden.

De Tijd gaf een gedetailleerd overzicht.

checkpoint charlie

brandenburger

Advertenties

4 reacties

 1. Treffend beschreven. Ik denk hierbij ook aan de muur tussen Israël en Palestijnse gebieden, waarbij ook hele families uiteengerukt worden. Hoe kan zo iets nu nog gebeuren?

 2. Ik stond erbij, keek ernaar en hakte er lustig mee oplos.

  Was getekend

 3. […] de Muur, Laat ons vieren!? Blog der Zuchten, 9 november 2009. Laat een reactie […]

 4. Laat ons even (ge)denken.

  Sinds de val van DE muur zijn de idëologische tegenstellingen min of meer gestopt.
  (DE muur is trouwens enkel , zonder slag of stoot,kunnen vallen omdat enkele erg oude bankiersfamilies dat nu wilden) Het is te zeggen, het kapitaal is ondertussen voor de volle 100% aan de macht. Wordt de gemiddelde burger daar nu echt beter van? Uw collega werd ondertussen uw concurrent, uw politiekers verkopen de staat uit aan de financIers en als de bodem van de kassa onmiskenbaar voor de meeste burger zichtbaar is zullen ze de kinderen opzetten tegen de ouderen. Weg pensioen, weg sociale-zekerheid , weg educatie, verschrompeld de gezondheidszorg. Leve de zelfbeschikking en het recht op euthanasie. Leve hopen dom kiesvee dat ge bezighoud met TV en patriotisme.

  Enfin het gebeurt NU en ge kijkt er allemaal naar.

  Sorry voor het zagen. nog even een citaat.

  The hand that gives is among the hand that takes. Money has no motherland, financiers are without patriotism and without decency, their sole object is gain.”


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s