pokeren met Phara

PROBEERT U HET OOK ALLEMAAL EENS!

Ik temperde mijn eerste verontwaardigde reactie direct. (Alleee, wat komen die gasten nu in Phara doen? Ochja, ’t zal in het kader van de talrijke en constante herhalingen  op de Openbare Omroep zijn.) Toen ze heel kort herinneringen opgehaald hadden en Phara overging naar het volgende onderwerp dacht ik zelfs nog, moeten ze die mensen daarvoor nu naar de studio halen?

Phara en Lieven bleken echter als laatste onderwerp nog een lang promopraatje voor poker in petto te hebben. De 21-jarige tweelingbroers Matthias en Christophe De Meulder bleken namelijk de eerste Belgische professionele pokerspelers van PokerStars geworden te zijn, de grootste online pokersite.

Kijk, daar word ik nog eens ouderwets door geërgerd. Enorm. Pokeren blijft tot nader order nog altijd een kansspel (al deden Matthias en Christophe de grootste moeite om ons ervan te overtuigen dat het een behendigheidsspel is, ze hebben hun les goed geleerd), kansspelen zijn al jaar en dag een bron van financiële miserie en verwekkers van verslaafden en een groot deel van onze nog niet eens twintigjarigen blijkt vertrouwd met pokeren online.  Wilfried Martens en Mia Doornaert (Mia!!) zaten er kritiekloos vertederend bij te glimlachen (Mia trok haar mondhoeken zelfs nog wat hoger toen ze op de monitor merkte dat ze in beeld was en Wilfried deed zich voor als een jajongensditoudjeweethelemaalniksvanvancomputers  (o)pa.) Lieven Van Gils probeerde er nog even een kritische opmerking tussen te gooien, maar deze ging compleet verloren in het wervend reclamepraatje van jongens die betaald worden door de gokindustrie.

Zucht. Hoe komen de programmamakers er bij om pokeren een podium te geven? Heeft de firma PokerStar zichzelf voorgesteld en uitgenodigd met als troef ‘Kijk es de tweeling van man bijt hond!’ (sinds Helmut Lotti weten we dat dit gebeurt) en indien niet, dan vraag ik me echt af wat de actuele/maatschappelijke/politieke/ relevantie is van dit onderwerp. Tenzij het aanzet zou geweest zijn tot een kritisch debat. Tenzij Martens en Doornaert uit hun krammen geschoten waren, er de wet op kansspelen bijgehaald hadden,  of hun bijvoorbeeld gevraagd hadden of er ook belastingen betaald worden op de gewonnen bedragen. Maar dat zou natuurlijk allemaal niet sympathiek staan. Of erger: de kijkers en de lieve pokerjongens zouden kunnen denken dat ze oud(erwets) en achterlijk zijn!  En net terwijl ze nog volop bezig zijn met sympathie te winnen en zich hip en jong voor te doen.

Trouwens, die comapatiënt, daar is ook iets mee. Ik geef het u op een blaadje.

(En wat gaat het schrijven me toch heel gemakkelijk af wanneer ik op mijn paard zit… 5min.)

Het gesprek kan u hier bekijken.

Advertenties

13 reacties

 1. ‘ tja, Ik begrijp dat ook niet. Ik denk wel dat Martens van zo iets, net als ik, echt niks afweet hoor.

  In elk geval, je liet het beest weer eens uit en dat doet goed zeker? 😉

 2. Of ze hadden het bijvoorbeeld hierover kunnen hebben:
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20091125_005

  (Met dank aan MaartenvanMeer)

 3. http://www.pokertableratings.com/stars-player-search/mattidm

  Louter ter info, dit zijn de statistieken van één van de twee broers. Poker is wel degelijk een behendigheidsspel, niet tegenstaande dat er op korte termijn wel geluk bij komt kijken.
  Zoals je ziet heeft die kerel meer dan 200000 handen gespeeld. Aan de fluctuaties in de grafiek is te zien dat er nogal wat ups & dows zijn maar op lange termijn gaat de winst toch maar mooi omhoog.

  Voor veel jongeren is dit gewoon een leuke hobby. Verslaving is natuurlijk een reëel gevaar, maar dat kan je van alcoholconsumptie ook zeggen. Er op een verantwoorde manier mee omgaan is de boodschap.

  Voor zover ik weet zijn pokerinkomsten trouwens NIET belast omdat de wet het als een kansspel ziet.

  • Aha, u haalt hier iets zeer interessants aan, waarvoor dank.

   De inkomsten worden niet belast omdat het een kansspel is. Ok. Maar toch probeert de hele pokerindustrie ons wijs te maken dat het een behendigheidsspel is. (Kreeg overigens ook deze link door van Wahjoo:
   http://www.telegraaf.nl/binnenland/1972583/__Hoogleraar__poker_geen_kansspel__.html

   Wat dan als het erkend wordt als een behendigheidsspel? Er is toch maar sprake van een behendigheidsspel wanneer dit louter voor het amusement is en er niet gespeeld wordt om geld? (datzoekenweop)

   Als u begrijpt waar ik naartoe wil.

   • Het zou vanzelfsprekend maar logisch zijn dat de inkomsten worden belast indien de wetgever van oordeel is dat het wel degelijk om een behendigheidsspel gaat.

    Ik zie trouwens niet in waarom een behendigheidsspel niet voor geld zou kunnen worden gespeeld?

    Men mag geen kansspelen voor geld uitbaten zonder vergunning. De online casino’s zitten vandaag de dag dus iet of wat in een schemerzone. Een aanpassing van de kansspelwet zou een ramp beteken voor die sites omdat ze dan illegaal worden. Vandaar dat de gokindustrie er voor ijvert om poker NIET als een kansspel te zien. Op zich hebben ze zelfs gelijk, maar hierdoor zouden ze wel weer ontsnappen aan de controle van een toezicht houdend orgaan.

 4. Phara was één en al ergernis. Dat langdradig gesprek met Martens, met een niet aflatende Phara om hem te doen zeggen dat heel de toestand vernederend was voor Leterme. Mia nota bene, die de job van haar leven had want een groot raam met zicht op Brussel en dicht bij de winkels om te shoppen. En dan dat oeverloos gepraat over die poker waavan ik nu nog niet weet wat het precies is. Eens aan Willy M vragen.

  • Even, heel even voor een nanoseconde, dacht ik dat u bedoelde dat Phara zelf vol ergernis zat.

 5. Blijf maar mooi op dat paard zitten Aïda, je zit daar goed.

 6. Aîda,

  Nu wordt ik persoonlijk. Enerzijds spreekt ge van de ouderlijke dancing, anderzijds hebt ge precies de nijging om calvinistisch streng te moralisen. Hoe rijmt dat nu? 🙂

  Patrick in verwarring

  • Het was een Calvinistische dancing. Uniek.
   Ge mocht daar alleen binnen wanneer ge heel sober en zedig zwart gekleed waart, lid waart van een streng gereformeerd kerkgenootschap en ge de calvinistische waarden zoals arbeidsethos, ingetogen gedrag, niet erg te koop lopen met je succes/kapitaal/ bezittingen hoog in het vaandel droeg. Ge kon daar enkel een sober fruitsapke drinken en alle genotsmiddelen waren ten strengste verboden.
   Alleen de muziek was Ambiance!

   (Tiens, daar moet ik eens over nadenken. Calvinistische moraalridder.)

   Trouwens, ge moogt dat niet zeggen van mijn moeder, dancing. ’t Was een discotheek, zegt ze.

   • He, ik wil U niet beledigen of zo zunne.:)

    Maar echt, uit het milieu van de discotheken verwacht ge toch niet de diepste maatschappelijke beschouwingen.

    Uw antwoord is weer ludiek en scherp.

    Daar kan deze brombeer niet tegenop.

    Groetjes,

    Patrick uit Diest

 7. Ik neem het u niet kwalijk. Eerlijk gezegd: ik vond dat eigenlijk ook zelf wel soms (of veeleer dikwijls…) Vandaar dat ik (met mijn familie) de uitzondering wou zijn…

 8. Voor je op je paard kruipt is het misschien goed om eens eerst wat achtergrond informatie te zoeken. Poker is wel degelijk een vaardigheidsspel. Reeds meerdere universiteiten hebben hier onderzoek naar gedaan en vast gesteld dat poker dezelfde moeilijkheidsgraad heeft als schaken en meer uiteenlopende vaardigheden vereist.
  Toegegeven, er zijn mensen die niet de moeite nemen om poker te ‘leren’ en zodoende hun geld verliezen. Maar het is niet omdat sommige mensen ergens niet mee kunnen omgaan dat je iets moet verbieden, want dan zouden we alcohol, suiker, videogames, medicijnen en andere dingen ook moeten verbieden.
  Poker is een spel dat zowel wiskundige, tactische als psychologische vaardigheden vereist!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s