geen commentaar

DRINGENDE OPROEP: LAAT UW DEUR DICHT!

Ik erger me weer mateloos aan de berichtgeving over een moordzaak. M-a-t-e-l-o-o-s.

Een deel van ergernis is een weerkerende ergernis voor iets wat de laatste jaren meer en meer voorkomt. Interviews van buren, passanten, de man in de straat, ‘betrokkenen’. Ik maak me elke keer de bedenking, stel dat ik het ben, slachtoffer, verdachte, vermiste. En men gaat aanbellen bij mijn buren. Wat mensen die me van haar noch pluimen kennen, niet bij me over de vloer komen en nooit een gesprek hebben gehad met mij, maar enkel toevallig naast mij wonen, over mij te zeggen hebben, hoe ik zal overkomen.

“Een rare zenne, tot een kot in de nacht opzitten, dat licht brandt daar altijd…”

“Soms is die twee dagen weg en staat haar garage wagewijd open, of haar deur, dàt is toch raar?!”

“Ze kuist nooit buiten, ik heb haar nog nooit de stoep weten vegen…! En haar auto, vuil dat die is! Dat moet daar nogal nen nest zijn binnen!”

“Goh, dat werkt niet, maar daar komt wel nen ruitenwasser, waar haalt ze dat…”

“Amaai, zo’n arrogant stuk, nam nooit tijd om te praten met haar buren…, al wat er af kon was ne goeiendag, van ver dan nog…”

“Dat komt en dat gaat op de meest rare uren van de dag, dat is soms twee dagen weg… en wat die elke keer in haar auto laadt als die vertrekt, zakken en manden en dozen en bakken!! Dat is toch niet normaal denk ik, dat kan niet just zijn, wat dat dat allemaal is, wat heeft ne mens zo elke keer te verslepen!”

“Dat bezoek, verdacht zenne, mensen die we niet kennen, zeker niet uit het dorp! En rare gasten dat daar soms tussen zitten, geen gewone, en waar dat die allemaal uithangt, God mag het weten!”

Op twee minuten tijd ben ik onomkeerbaar be-/ver-oordeeld. Zonder tegenspraak.

Waarom doen journalisten dat? Welke nieuwswaarde heeft dat? Wat is men hiermee? Mensen interviewen die niks van je weten, quasi onbekenden, die enkel kunnen gissen naar je reilen en zeilen? En waarom antwoorden mensen daar op? Wanneer ze bij mij zouden aanbellen om mij te bevragen over mijn buur, dan krijgen ze gegarandeerd de deur op hun neus. Ik héb niks te zeggen over mijn buren. Omdat ik niks zinnigs weet te vertellen over mijn buren. Ja, ik lach er ook eens mee dat de ene Manbijthondgewijs alweer de verse sneeuw aan het ruimen is, dat de andere in de herfst de verdorde blaadjes van de bomen plukt alvorens ze op haar stoep vallen en dat nog een andere wekelijks de dakgoot afwast. Maar hoe relevant is dat wanneer je buur vermist blijkt te zijn? En toch zijn er steeds mensen bereid voor de camera’s verklaringen af te leggen. Als iedereen nu eens zou antwoorden met “geen commentaar”.  Zijn deur zou dicht laten. Dan valt er ook niks meer uit te zenden. Tenzij men natuurlijk uw mening vraagt over eigen groenten en fruit eerst bijvoorbeeld. Die mag u best kwijt wat mij betreft, maar  liever in amusementsprogramma’s dan in het journaal.

Het was vroeger VTM-televisie. HLN-sensatieberichtgeving. Tegenwoordig is het dagelijkse kost, op élke zender en in elke krant.

Terzijde nog even over een tweede specifiek ergernis in hogergenoemde zaak. Om half één een verklaring van het Parket: ‘er is een doorbraak in het dossier, maar we kunnen niet bevestigen of er bekentenissen zijn’. De woordvoerder besluit klaar en duidelijk niks meer te zullen verklaren vandaag, dus ik ga er van uit dat er geen verder nieuws is.  In het het één uur journaal wordt tegen dan de verklaring van het Parket alweer verdraaid en overdreven en heeft men het er meermaals over dat de man bekend heeft. Hoe komen ze daar dan bij? Eigen interpretatie van de journalisten dat als objectief nieuws gebracht wordt? Dat de journalisten ook eens juridisch termen mogen onderscheiden, is dat te veel gevraagd?

Ondertussen vond ik  dit treffend stukje. Het gaat er ook over. Even dacht ik het mijne niet te publiceren, maar kijk, het is nu toch al geschreven… Trouwens, goed voor een oplijsting van mijn ergernissen, dan kan ik op het einde van het jaar moeiteloos een lijstje maken met ergernissen van het jaar.

En zeker ook hier lezen: Walter Van Steenbrugghe – De schaamte voorbij.

Advertenties

9 reacties

 1. Grappig stuk.
  Er valt weinig nieuws te rapen en dus wordt er nieuws gecreëerd. De mensen entertainen, de uitzending vullen. Sensatie gaat het helemaal maken in 2010. Iets wat me behoorlijk mistroostig stemt, overigens.

 2. Je hebt gelijk over gans de lijn.
  Nu je het zelf zegt met alle bewijzen erbij ben je inderdaad een rare. Maar nog meer gelijk heb je om dit postje te publiceren. Veel meer bloggers moesten hierover hun ongenoegen en ergernis laten horen.
  Zo een buurtonderzoek is een onderzoek dat in het kader van een gerechtelijk onderzoek door het parket kan bevolen worden maar dat journalisten in hun voetspoor het onderzoek voor gans Vlaanderen overdoen is ongehoord.
  Even zeer erger ik mij aan het feit dat iedereen op verschillende fora zomaar veroordelingen over iemand kan uitspreken zonder vorm van proces. De doodstraf en levenslang zijn de straffen die door de brave lezer worden uitgesproken. Recht op een eerlijk proces is een fundamenteel mensenrecht en een pijler van onze rechtsstaat, maar daar lijken weinigen zich aan te storen.
  Helaas lijkt deze trend zich door te zetten en wordt het gretig uitgesmeerd en geconsumeerd, het is eens iets gemakkelijker, je hoeft niet veel te weten of niet veel interesse in de wereld te hebben om er over mee te praten.
  Journalisten geef ons het hedendaagse brood en spelen en uw lees en kijkcijfers zijn veilig.

 3. 100 % akkoord met jouw standpunt. Hoe de media met “het nieuws” omspringt tegenwoordig is bedroevend. Zeer bedroevend.

 4. Ik heb er ook al aan gedacht om er iets over neer te pennen maar mijn mening al enkele keren op een forum gegeven. Ik vind het wel opvallend dat zowel DM (de opiniebijdrage van Yves Desmet) DS en VRT (je linkjes) enerzijds deze kritische bedenkingen publiceren maar anderzijds wel rustig meehuilen met de wolven.

  Iemand verwoordde de waan van vandaag prachtig als volgt: “Toch mooi hoe R.J. in enkele uren tijd van psychopatische seriemoordenaar naar moegetergd slachtoffer van een familie Flodder geëvolueerd is. En wat is er nu eigenlijk echt bekend? De man is opgepakt en in verdenking gesteld. That’s it.”

 5. Krek wat ik ervan dacht, Vrouwe Aïda.
  Ik moet hier echt eens meer op bezoek komen.
  Een groet.
  De Drs.

 6. Je kan het ook van de andere kant bekijken: waar iedereen weet dat er iets aan de hand was in een bepaalde familie.
  En wanneer ze de mensen gaan ondervragen heeft niemand ooit iets gemerkt.

 7. Commentaar geven kan iedereen, maar er een zinvol logje over schrijven, het is weinigen gegeven. Voor alle duidelijkheid: het jouwe is zeker zinvol, net als – denk ik- het mijne: http://melancholia.typepad.com/melancholia/2010/01/loksbergen-een-kwestie-van-empathie.html
  Al leest uiteraard niemand het mijne, laat staan dat er op gereageerd wordt.

 8. Waarom doen kranten dat? Ik vraag het me al langer niet meer af. Het is gewoon de tijdsgeest. Geest? Zijn ze geen zinkende schepen, de kranten? Koste wat kost proberen te ‘overleven’? Ook ik schud het hoofd als ik in het krantenoverzicht op Radio 1 verneem dat dié krant wel negen (9!) pagina’s sensatie verkoopt over het kwaad van de dag. Mij zie je ze niet lezen. Ik weet al wat er in staat, dat wat jij hierboven beschrijft. Trouwens, waarom moet dat aantal pagina’s er überhaupt bijgegeven in het overzicht? Nu ja, elke pagina een euro meer en elke radioseconde weer eentje minder om te vullen. En een hoofdschuddende blogger meer.

 9. Ik heb de berichtgeving niet in detail gevolgd, maar het houdt me toch bezig.
  En wat vooral het vieze is, is dat het een ogenschijnlijke normale man was, iemand die je collega en vriend zou kunnen zijn …
  Brrr … in de wereld lopen enkele geschifte mensen … en zoiets is vies en intrigeert.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s