rood

WAS DE KLEUR VAN WENEN

Geen kat die het zich nog zal herinneren, maar bijna drie jaar geleden had ik na een citytrip in Wenen fotootjes op mijn blog beloofd. Het is er nooit van gekomen. Na mijn experiment met het Londen filmpje, en met mijn zeeën van tijd, heb ik er toch eens werk van gemaakt. Een selectie uit meer dan 200 rode foto’s. Alles kan beter, maar oefening baart kunst. OK?

En voor wat duiding bij het filmpje, hieronder een herneming van het logje van 20 april 2007 over het Weense rood.

De eerste dag valt het niet op. Hooguit kijk je om omdat je een dame ziet passeren met rood pakje en rode hoed. (Neen, dat was niet de hostess van de luchthaven want die droeg ook nog eens én rode bloes én rode kousen én rode schoenen.) De tweede dag stel je vast dat het niet echt toevallig meer is. Een massa rood in het straatbeeld. En de derde dag begin je er op te letten en is het zo overheersend dat je er niet meer naast kan kijken. Veel rode auto’s. Opvallend veel rode emblemen. Rothko rood (maar misschien noemen ze het hier Mozart-rood). Werklui met rode werkkledij. Rode fietsen. Etalages vol rode kleren.

Maar vooral – en ik heb een onderzoek gedaan van op een terras op een zeer drukke esplanade – minstens zes mensen op de tien draagt iets rood. Dat gaat van gigantisch véél rood tot kleine rode accessoires. Van een moeder en dochtertje samen met elk een rode trui en rode broek, tot elegante dames met rode regenjassen en geassorteerde rode handtas en rode schoenen en hippe mooie meiden met rood truitje of broek. Rode haarspeldjes. Rode ceintuurs. Rode boodschappentassen en heel veel rode winkelzakjes. Heren met rode sneakers, knappe jongens met rode schoudertassen en rugzakken en rode petten. Minder stijlvol rood bij minder stijlvolle mensen, rood bij oud en rood bij jong.

Ik heb er niet echt weet van dat rood de modekleur zomer 2007 is. Ook heb ik hier de kranten uitgevlooid om te weten of er een wedstrijd of een actie loopt deze week waarmee je gigantisch veel prijzen kan winnen wanneer je in het rood gespot wordt. Niets te vinden. Is Wenen onder dictatuur van Coca-Cola? Gesponsord door Mc Donalds? Is het een overblijfsel van de rode tirolervestjes en zit het rood bij de Oostenrijkers in de genen? Geen idee. Het is er gewoon.

(de foto-bewijzen zijn er in overvloed, helaas heb ik een kabeltje vergeten om ze te uploaden, die krijgt u volgende week)

Advertenties

4 reacties

 1. Ik had eigenlijk “Lady in red” verwacht als begeleidende song.

  • Dat ik daar nu niet aan gedacht heb! Nochtans zwaar overwogen: rood van marco borsato, rode rozen van Freddy Breck, drink rode wijn van John Terra, Little Red Corvette van Prince.
   Oh, Vienna, Vienna calling en an der schönen blauen donau daarentegen, dàt was natuurlijk een beetje te voor de hand liggend.

   • Moest ik die reactie nu eindigen met een smiley of had u het wel begrepen?

 2. Verdorie, opnieuw, herdoens.
  Dat liedje zit gewoon op een reclame van koffie, hoor en zie zie ik vandaag.
  Is die reclame al lang op tv? (Zuiver toeval)


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s