welterusten dames en heren ministers

SLAAP ZACHT!

Volgens Inge Vervotte mogen we vandaag nog geen oordelen vellen, conclusies trekken of vragen stellen over de verantwoordelijkheid, we mogen ons nog niet afvragen of er nog geen tijd genoeg was tussen 2001 en 2010. Vandaag is het een zwarte dag en we moeten rouwen. Iedereen is geshokeerd en er mogen geen politieke spelletjes gespeeld worden, zegt ze.

Alweer hoor ik haar zeggen, we moeten naar de toekomst kijken, we zullen zien, we zullen vergaderen, we zullen onderzoeken, we zullen conclusies trekken, we zullen doen.

Ziezedoen.

We moeten de uitslag van het onderzoek afwachten en natuurlijk zullen menselijke fouten ondanks alle hoogtechnologische mogelijkheden nooit te vemijden zijn. Maar wanneer je er de artikels over het bestaan van de mogelijkheden van een systeem om automatisch de trein af te remmen  op naleest en  hoe het nog steeds niet in orde is sinds de veroordeling van de NMBS (toen onder leiding van Etienne Schouppe trouwens) na de Pécrot-ramp, dan is dit toch weer een duidelijk bewijs hoe fout het loopt in ons land, met zijn 54 ministers en 1001 verantwoordelijken en 75 bevoegdheidsniveau’s.

Als ik in het journaal de lange stoet beleidsmensen zag die een bezoek brachten aan het rampgebied (ik moest ineens fel aan het wereldberoemde schilderij van Ensor denken) vraag ik me af of er niet één is die zich de bedenking maakt, dit hadden we misschien kunnen vermijden, dit is het gevolg van jaren non-beleid, van communautair gekrakeel, van ons systeem, van ministers en staatssecretarissen die een tekort hebben aan een sociaal engagement, van onbekwaamheid. Van 25 verantwoordelijken die morgen allemaal weer de paraplu zullen doorgeven.

En ik vraag me af of ze de slaap kunnen vatten. Of ze morgen gezond en goed gezind weer  opstaan. In tegenstelling tot de (voorlopig) achttien mensen die vandaag het leven lieten. Slachtoffers van een ramp? Helaas.

Ongenuanceerd zwart-wit? Tja, misschien, ik weet het ook niet. De hulpverlening is goed verlopen, iedereen heeft zijn best gedaan en we mogen van geluk spreken dat het krokusvakantie was en misschien had de ramp zich ook nog voltrokken zelfs mét hoogtechnologisch veiligheidssysteem. Maar toch legt het weer pijnlijk de lakse Belgische politiek bloot ook al zal de laissez-faire houding morgen misschien enkel gerelateerd en niet oorzakelijk zijn.  Ooit moet er iets veranderen. Hoe lang blijven we nog (af)wachten? Hoeveel geduld hebben we nog?

(En ja, ik denk dit ook elke keer bij verkeersongevallen veroorzaakt door een slecht verkeersbeleid…)


Advertenties

6 reacties

 1. Waarom de schuld steken op ministers en staatssecretarissen als het ook op het topmanagement en de directeur-generaals van de verantwoordelijke ministeries kan gestoken worden?

  Of waarom niet op de minister van Begroting? Hij verdeelt toch de budgetten die klaarblijkelijk too little too late waren?

  En hoeveel levens zijn er gered met de investeringen die wél gebeurd zijn?

  Vingerwijzen? Yes we can!

 2. Dan steken we het gewoon op Europa, zo kan iedereen weer gerust slapen!

 3. zo kan iedereen weer gerust slapen!

 4. Natuurlijk is dit een verzuurd stukje van een gedesillusioneerde oudere werkloze geschreven uit gefrustreerde woede na de zoveelste afwijzing op een sollicitatie.
  Lees eens bij Guy Tegenbos. DIe schrijft vandaag op jounalistiek niveau met gematigde termen in correcte bewoordingen wat ik precies bedoel en hoe ik het aanvoel.

  http://www.standaard.be/meningen/commentaar/index.aspx

  En ’t is ook Europa niet, zegt Belet!
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100216_041

  (Ach, ’t is gewoon gods wil, maar dan zit Annemie Struyf daar zeker wel voor iets tussen…)

  • Gods wil. Dat zal het ongetwijfeld zijn. Die doet van die dingen waar een gewone mens beschaamd zou over zijn.

 5. […] de vele slachtoffers van de grote treinramp van gisteren. Een ongeluksdag in de geschiedenis. Een zwarte […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s